Gemeente Zaanstad

26-06-2007

De voorgenomen vermindering van de subsidie voor de peuterspeelzalen in Zaanstad gaat niet door. Dit besloot het college van Burgemeester en Wethouders van Zaanstad. De bijdrage van ouders voor de peuterspeelzaal blijft hierdoor op hetzelfde niveau.

In 2004 besloot het toenmalige college van B&W om de beschikbare subsidie van de reguliere peuterspeelzalen in te zetten voor het voorschoolse deel van de VVE, ook wel peuterspeelzaal plus genoemd. De reden hiervoor was dat het er naar uitzag dat er niet voldoende budget was om kwetsbare groepen (peuters met een leer en/of taalachterstand) binnen de VVE goed te kunnen bereiken. Met als gevolg dat de gemeente de prestatieafspraken met het Rijk hierover niet zou kunnen nakomen en de rijksbijdrage zou wegvallen.

Omdat duidelijk werd dat met het wegvallen van de subsidie voor de peuterspeelzalen de ouderbijdrage fors omhoog zou gaan, werd in 2005 besloten tot 1 januari 2007 niets te veranderen.

Dit jaar zijn in overleg met de peuterspeelzalen de openingstijden teruggebracht tot de landelijke norm. Daarnaast is er minder geld nodig voor het opleiden van VVE-peuterspeelzaalleidsters. Binnen het beschikbare budget van de VVE is hierdoor ruimte ontstaan en kan de gemeente de prestatieafspraken met het Rijk nakomen.

Wethouder Jeugd, Corrie Noom: " Ik durf best te zeggen dat ik opgelucht ben. Bijna zestig procent van de peuters in Zaanstad gaat naar een peuterspeelzaal. Het zou echt vervelend zijn als er peuters zouden wegblijven omdat de ouders het niet meer kunnen betalen. Iedereen die het wil, moet aan deze voorziening kunnen deelnemen."

Met de komst van het nieuwe kabinet is het VVE-beleid volop in beweging. De toekomstige rol van het peuterspeelzaalwerk in het Zaanse jeugdbeleid is mede afhankelijk van de landelijke ontwikkelingen en besluitvorming.

Het voorstel van B&W wordt nog ter besluitvorming aan de gemeenteraad van Zaanstad voorgelegd.