Gemeente Zaanstad

26-06-2007

Met de installatie van de participatieraad, maandag in het gemeentehuis in Zaandijk, is weer een belangrijke stap gezet in de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De participatieraad gaat het College van B&W adviseren over het beleid op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning. Corrie Noom: `De gemeente is verheugd dat de Participatieraad van start gaat met zo'n brede vertegenwoordiging uit de Zaanse samenleving!'

Wethouder Corrie Noom en de leden van de Participatieraad Wmo voor Zaanstad ondertekenden maandagmiddag het Convenant Participatieraad. In deze overeenkomst is de wijze van adviseren en de organisatie van de Participatieraad vastgelegd.

In de Participatieraad zitten vertegenwoordigers van alle bevolkingsgroepen die op een of andere wijze een beperking ondervinden en met maatschappelijke ondersteuning te maken hebben. Dan gaat het om ouderen, lichamelijk of verstandelijk gehandicapten, chronisch zieken, (ex-)psychiatrische patiënten, verslaafden, vrijwilligers, mantelzorgers, allochtonen, jongeren en ouders met opvoedingsproblematiek, mensen met psychosociale problemen, dak- en thuislozen en slachtoffers van huiselijk geweld.

De Participatieraad gaat advies uitbrengen aan het College over het beleid op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning. Dan gaat het over zaken als de mantelzorg, het vrijwilligersbeleid, de evaluatie van de huishoudelijke hulp of het WVG-vervoer. Bij het ontwikkelen van beleid voor een specifieke doelgroep, gaat de gemeente eerst te rade bij vertegenwoordigers van de doelgroep zelf. Zo heeft de gemeente dit voorjaar voor het mantelzorgbeleid verschillende mantelzorgers geconsulteerd in de vorm van panelgesprekken. In het najaar zal de participatieraad advies uitbrengen over het voorgenomen mantelzorgbeleid, voordat het naar het College gaat.

De Wmo is op 1 januari 2007 ingegaan. Doel van deze wet is iedereen in staat stellen om volop mee te doen in de samenleving. De gemeenten voeren de Wmo uit. Meedoen in de maatschappij betekent ook meedoen in beleidsvorming. Daarom is participatie een belangrijk onderdeel van de Wmo.

In Zaanstad is gekozen voor een `mix' aan participatiemogelijkheden. Op allerlei manieren kunnen belanghebbenden hun stem laten horen en zo een bijdrage leveren aan een goed beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning.

Zo is er regelmatig contact tussen gemeente en adviesraden als de Seniorenraad, de WWB en de Jongerenraad. Er worden cliëntenpanels gevormd van speciale doelgroepen. Elk jaar wordt een bijeenkomst gehouden met welzijn- en zorgaanbieders. De gemeente zet ook in op rondetafelgesprekken en natuurlijk de wijkoverleggen.

Daarnaast heeft de gemeente jaarlijks een overleg met professionele ondersteuningsorganisaties als Zorgbelang Noord-Holland en de MEE. De participatiemix is met de installatie van de Participatieraad nu compleet.