Gemeente Gouda


opening rode plein (28-6-2007)

Op 27 juni om 17:00 uur opende wethouder Marco Kastelein op feestelijke wijze het vernieuwde Rode Plein. Buurtbewoners en gemeente hebben dit binnenterrein, omsloten door de Koningin Wilhelminaweg, Koekoeksplein en Vogelplein, de afgelopen tijd een stevige opknapbeurt gegeven.

Gravel en onkruid
Het verzakte binnenterrein kampte al enige jaren met problemen zoals wateroverlast waardoor het nauwelijks tot geen gebruikswaarde had. In samenspraak met de bewoners is gezocht naar een structurele oplossing om modder, onkruid en gravel te vervangen door een gebruiksvriendelijk plein.

Vuil en Hemelwaterafvoer
Een meevaller bij de uitvoering was de technische staat van de vuilwaterriolering. De afvoerleiding werd op diverse plekken gerepareerd. In tegenstelling tot een totale vervanging van het stelsel zorgde deze aanpak voor lagere kosten. De afvoer van het hemelwater, een oud probleem, werd hiermee structureel opgelost. Het plein is duurzaam opgehoogd met licht materiaal om toekomstige verzakkingen tegen te gaan. Tenslotte is het binnenterrein opnieuw ingericht met nieuwe bestrating.

Betrokkenheid
De omwonenden zijn al in een vroeg stadium betrokken bij het project. Nadat deze hun achtertuinen hadden opgehoogd is de gemeente aan de slag gegaan met het binnenterrein achter de woningen. Het ontwerp voor de inrichting van het plein is grotendeels gemaakt door de omwonenden zelf. Het resultaat bestaat uit een droog en rustig plein met een kleine rijbaan om de achtertuinen te bereiken, een boom en knikkerputjes voor de kinderen.