Gemeente Brunssum

Lening voor starters woningmarkt Brunssum

Starters die een woning in Brunssum willen kopen, kunnen in aanmerking komen voor een starterslening. De regeling treedt op 1 juli 2007 in werking. De starterslening is bedoeld voor woningen met maximale aankoopkosten van 170.000,- euro.

wonen

De starterslening kan ingezet worden bij nieuwbouwwoningen of bij bestaande koopwoningen. Het gaat om woningen die door particulieren of door woningcorporatie Weller worden aangeboden. Projectontwikkelaars nemen (vooralsnog) niet deel aan de regeling.

Tot maximaal 30.000 euro

De starterslening is met name bedoeld voor minder draagkrachtige huishoudens die dankzij de lening in staat worden gesteld toch een eigen koopwoning te verwerven. Starters die onvoldoende hypotheek krijgen (volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie) kunnen een beroep doen op de starterslening, tot een maximum van 30.000,- euro. De regeling overbrugt dus het verschil tussen de aankoopkosten en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen.

De starterslening is in de eerste drie jaar renteloos en hoeft in die periode ook niet afbetaald te worden. Mocht na deze drie jaar uit een toets blijken dat het inkomen van de starter onvoldoende is om de maandlasten te kunnen dragen, wordt de renteloze en aflossingsvrije periode verlengd. Daarna vinden regelmatig toetsingen plaats.

Het geld dat de gemeente Brunssum terugkrijgt uit de aflossingen en uit de rente wordt gestort in een fonds van waaruit continu nieuwe leningen zullen worden verstrekt aan starters.

Tegen de ontgroening

De starterslening in Brunssum is een uitwerking van het Impulsplan `Starters een eigen huis!" van de Provincie Limburg. Het Impulsplan stelt 10 miljoen euro beschikbaar aan Limburgse gemeenten voor starters op de woningmarkt, onder de voorwaarde dat de gemeenten hetzelfde bedrag inbrengen. Voor Brunssum is in het Impulsplan een bedrag van 260.000,- euro gereserveerd. Dit bedrag wordt door de gemeente verdubbeld, tot 520.000,- euro. Het ministerie van VROM ondersteunt de regeling door dit bedrag nog een keer te verdubbelen, tot ruim 1 miljoen euro. De gemeente Brunssum verwacht dat met de lening in eerste instantie ongeveer 50 starters aan een woning geholpen kunnen worden.

bouwkraan

Met de starterslening wil de overheid de positie van starters op de koopwoningenmarkt verbeteren en de stagnatie op de woningmarkt doorbreken. De gemeente Brunssum hoopt daarnaast, uit zorg over de ontgroening in Parkstad Limburg, dat met de regeling jongeren betere kansen krijgen op de Brunssumse woningmarkt en dus voor de regio behouden zullen blijven.

Meer informatie

GeĂŻnteresseerden in (aanvragen voor) de starterslening kunnen contact opnemen met de gemeente Brunssum, de heer J. Huizinga, telefoon 06 138 195 21, of mevrouw E. Laarakker, telefoon (045) 527 86 52. U kunt bellen tijdens kantooruren.

---