Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Persbericht
Datum 28 juni 2007
Kenmerk 116

Bureau Halt overgedragen aan jeugdzorgorganisatie Spirit

Op woensdag 27 juni hebben de Raad van Bestuur van de jeugdzorgorganisatie Spirit en burgemeester Cohen, namens de gemeente Amsterdam, de overdracht van Bureau Halt Amsterdam-Amstelland (Halt AA) aan Spirit officieel ondertekend. Per 1 juli is Halt AA losgekoppeld van de Bestuursdienst van de gemeente Amsterdam en onderdeel van Spirit.

Het Halt-bureau
Het Halt (`Het Alternatief')-bureau is een landelijke voorziening en is in de regio Amsterdam op initiatief van het ministerie van Justitie, gemeenten en politie in de jaren `80 opgericht. Bureau Halt AA bestrijkt het gehele politiedistrict Amsterdam-Amstelland en houdt zich bezig met preventie en bestrijding van jeugdcriminaliteit. Jongeren (12-18 jaar) die voor het eerst zijn opgepakt voor veel voorkomende jeugdcriminaliteit kunnen kiezen: naar Justitie of naar Halt. Het doel van Halt is justitiële vervolging en herhaling van het gedrag te voorkomen. Het bureau verzorgt ook preventieve voorlichting op scholen en geeft adviezen aan particulieren en instanties over de aanpak van veel voorkomende jeugdcriminaliteit.

Overdracht
De gemeente Amsterdam heeft na onderzoek geconcludeerd dat het onderbrengen van Halt AA bij een derde partij voordelen kent ten aanzien van een zelfstandige stichting of gemeentelijke voortzetting. Zo leidt dit tot een betere spreiding van financiële en personele risico's en is de continuïteit van Halt hierdoor beter gewaarborgd. Ook leidt het tot een hogere efficiëntie en meerwaarde in de Amsterdamse ketens voor preventief en repressief jeugdbeleid door betere aansluiting met het werkveld. Te noemen valt hier de combinatie van een Halt-afdoening met het programma Nieuwe Perspectieven bij meervoudige problematiek van jongeren. Daarnaast biedt het onderbrengen van Halt bij een derde partij meer mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe producten en verdere professionalisering.

De overdracht van Halt AA aan een derde partij heeft geen consequenties voor de taken die Halt uitvoert. Het publieke belang, nl. de Stop- en Halt-afdoeningen, worden nog steeds uitgevoerd en het ministerie van Justitie ziet hierop toe. Daarnaast geeft Halt diverse soorten voorlichting. Via contracten per gemeente kunnen de gemeenten uit de regio met Halt afspraken blijven maken over de voorlichtingbijeenkomsten die zij willen afnemen.

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

28 juni 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 116 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Keuze voor Spirit
Er is gekozen voor Spirit als derde partij, omdat het werkveld van deze jeugdzorginstelling goed aansluit bij de preventieve activiteiten van Bureau Halt. Haar doelgroep (18-) komt overeen met de doelgroep van Halt. Ook is Spirit een goed georganiseerde lokale speler die een stabiele omgeving biedt voor het onderbrengen van Halt. Halt kan ook gebruik maken van de positie die Spirit inneemt in de jeugd(strafrecht)keten in Amsterdam. De gemeente Amsterdam werkt al op veel terreinen samen met Spirit: Nieuwe Perspectieven, Nieuwe Perspectieven bij Terugkeer (voorheen Nazorg Harde Kern), Resocialisatie & Begeleiding (R&B) en de Vroegtijdige Interventie Gezinnen (VIG).

Spirit helpt per jaar 4000 jeugdigen en hun gezinnen bij het oplossen van problemen met opgroeien en opvoeden. Spirit werkt met ruim 1000 medewerkers vanuit acht regio's in de Stadsregio Amsterdam en biedt verschillende soorten hulp. Spirit is resultaatgericht en staat voor inspiratie, flexibiliteit en het versterken van de eigen kracht van de cliënt.

Pb-116