Gemeente Lansingerland


Meedoen kwetsbare groepen nu hoogste prioriteit bij WMO Wmo: meedoen kwetsbare groepen nu hoogste prioriteit

Op 19 juni heeft het college van Burgemeester en Wethouders ingestemd met de Wmo Beleidsnota deel 1.

Deze nota toont de prioriteiten die de gemeente heeft op de korte termijn, het financieel kader voor 2008 en geeft een doorkijk naar de langere termijn. Prioriteit op de korte termijn ligt bij het meedoen voor kwetsbare groepen. In de tweede fase ligt de prioriteit bij het preventief jeugdbeleid en de basis voor sociale

samenhang (welzijnsorganisatie, wijkgericht werken). In de derde fase ligt de nadruk op het stimuleren van het actief burgerschap (zorgzame samenleving).

In de Kadernota Wmo van september 2006 zijn reeds een aantal speerpunten voor

beleid genoemd: een loket voor informatie en advies, een integraal beleid voor het

compensatiebeginsel (wonen, welzijn en zorg en verstrekkingen voor individuele

cliënten), het opbouwen van een professionele welzijnsorganisatie en een integraal

beleid sociale samenhang. Vanuit het collegeakkoord is hier preventief jeugdbeleid

aan toegevoegd. De gemeente kiest er voor een paar dingen goed te doen, in plaats van veel half. Dit verklaart de keuzes die nu gemaakt zijn.

Workshop en Wmo-café

Door middel van workshops is gewerkt aan het basispakket voor ondersteuning aan kwetsbare groepen en de invulling van een loket voor maatschappelijke ondersteuning. Dit gebeurde samen met maatschappelijke organisaties(zowel vrijwilligersorganisaties als professionele organisaties). Op 23 mei 2007 zijn de resultaten voorgelegd aan burgers en maatschappelijke organisaties tijdens het tweede Wmo-café. Er was opnieuw grote belangstelling om mee te praten over de Wmo. De vragen en ideeën die naar voren zijn gekomen zijn verwerkt in de beleidsnota.

Momenteel wordt door de projectgroep gewerkt aan de aanbesteding van de Hulp bij het huishouden en wordt het Wmo-loket verder uitgewerkt.

Beleidsonderwerpen

De Wmo Beleidsnota deel 1 - getiteld Invulling van en meedoen aan maatschappelijke ondersteuning - is door de projectgroep Wmo opgesteld en geeft verdere invulling aan de wet. Het beleidsplan deel 2 zal in het voorjaar van 2008 verschijnen. De aanleiding voor een nota in twee delen is dat de gemeente heeft gekozen voor een gefaseerde invoering van de Wmo. Onderwerpen die in deel 1 aan de orde komen zijn:


- een korte toelichting op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (ook opgenomen

in het visiedocument)


- de visie en ambities en doelen van de gemeente


- wat al is gedaan aan uitvoering van de Wmo


- de basis voor maatschappelijke ondersteuning


- uitwerking van het speerpunt voor de korte termijn: het loket en de aanbesteding


- overige uitvoeringsactiviteiten


- de Wmo begroting 2008

3 juli in de commissie

De Wmo Beleidsnota deel 1 zal op dinsdag 3 juli aanstaande worden besproken in de commissie Burger en Samenleving. De nota is te downloaden vanaf de website www.lansingerland.nl/zorg en ligt ter inzage in de de kamer van de griffie in Bleiswijk, Dorpsstraat 3.

Wilt u gebruik maken van spreekrecht, dan kunt u tot 3 juli 12.00 uur bellen met mevr. P. Kerklaan, telefoon (010) 800 4391.