Waterschap Roer & Overmaas




Provincie en waterschappen investeren miljoenen in maatregelen tegen verdroging

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Nationaal Park de Groote Peel, voor agrariërs, natuurbeheerders en andere belanghebbenden bij het Limburgse grondwaterbeheer, hebben Waterschap Peel en Maasvallei, Waterschap Roer en Overmaas en de Provincie Limburg vandaag de officiële aftrap gegeven van Nieuw Limburgs Peil. Dit is een gezamenlijke campagne om met een pakket concrete maatregelen invulling te geven aan het door de Rijksoverheid opgelegde Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime (GGOR). Gedeputeerde Driessen maakte namens de beide voorzitters van de waterschappen, de heren Van Alderwegen en Schrijen, bekend dat de provincie en de waterschappen de komende jaren samen 30 miljoen euro gaan uittrekken voor maatregelen om verdroging tegen te gaan.

Voorzitter van Waterschap Peel en Maasvallei, Henk van Alderwegen, benadrukte dat hij samen aan de slag wil om het grond- en oppervlaktewater in 2015 op het juiste peil te krijgen. "Hiervoor hebben we de gewenste hoogste en laagste grondwaterstand in beeld gebracht en haalbare, betaalbare maatregelen om deze te realiseren geformuleerd. Het resultaat: een meer evenwichtige waterhuishouding, waarbij de natuur meer kansen heeft en de landbouw wordt gerespecteerd, waterpeil afgestemd op functies in het gebied." Ik geloof oprecht dat dit startschot er toe leidt dat we over tien jaar kunnen zeggen dat we op creatieve wijze invulling hebben gegeven aan het oplossen van het grondwaterprobleem. We gaan een periode tegemoet van constructief samenwerken met alle partijen", aldus Van Alderwegen.

Maatregelen
Er zijn drie groepen maatregelen die volgens Waterschap Peel en Maasvallei en de provincie nodig zijn. Dit zijn de waterconservering in het natuurgebied, lokale maatregelen en gebiedsdekkende maatregelen. Denk bij deze laatste aan peilgestuurde drainage, plaatsen van stuwen in beken en sloten. Maar ook de (her)inrichting van beken valt hieronder. Voorzitter Van Alderwegen: "het gaat hierbij niet alleen om meters maken, maar ook om het herstel van het beeksysteem en de inrichting van het gehele beekdal."

Doel
Gedeputeerde Ger Driessen benadrukte dat het niet alleen de instrumenten mogen zijn die centraal staan, maar dat het vooral gaat om het doel, te weten weerstand bieden aan de verdroging, want dan zijn er alleen maar winnaars. "De landbouw en de natuur- een milieuorganisaties moeten dit spel meespelen, en het is voor mij uiteraard een logische zaak dat overheid en waterschappen zich dan wel verplichten tot een snelle uitvoering van Nieuw Limburgs Peil", aldus de député." Driessen gaf aan eenduidige communicatie met de lokale en regionale belanghebbenden van groot belang te vinden, waarbij hij zich achter de woorden van de voorzitter van Waterschap Peel en Maasvallei Van Alderwegen schaarde, die uitsprak dat provincie en waterschappen daarbij samen moeten optrekken onder de vlag van Nieuw Limburgs Peil.

Badkuip
Om officieel het startschot te geven voor Nieuw Limburgs Peil klommen Driessen en van Alderwegen, gehuld in gele waterschapslaarzen, in een badkuip. Otto Plantenaar en Jan Philipsen, vertegenwoordigers namens de natuurbeschermers en de landbouw, vulden samen met de voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas de badkuip met emmers water tot aan het gewenste Nieuw Limburgs Peil.