Ingezonden persbericht


Amsterdam/28 juni 2007
2007/056/DB

Vragenlijst helpt bij tijdige identificatie dementie

Het gebruik van een eenvoudige gedragsvragenlijst onder partners van patiënten kan helpen bij het opsporen van frontotemporale dementie (FTD). Dit blijkt uit het onderzoek van Yolande Pijnenburg, die 5 juli a.s. promoveert aan VU medisch centrum. FTD is na de ziekte van Alzheimer de tweede oorzaak van dementie optredend voor het 70e levensjaar. In tegenstelling tot Alzheimer begint FTD niet met geheugenverlies, maar met gedrags- en persoonlijkheidsverandering. De aandoening wordt vaak niet herkend door artsen.

FTD, ook wel de ziekte van Pick genoemd, is een vorm van dementie waarbij het voorste gedeelte van de hersenen wordt aangetast. Dit gedeelte bestaande uit de 'frontaalkwab' (voorhoofdskwab) en de 'temporaalkwab' (slaapkwab). De aandoening begint meestal tussen het 50e en 60e levensjaar. Geleidelijk ontstaan gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen zoals verminderd initiatief nemen, vermindering in emotionele betrokkenheid en ontremmingen (ongepast gedrag). Er bestaat nog geen behandeling die de ziekte kan stoppen, wel kunnen bij bepaalde gedragsproblemen medicijnen voorgeschreven worden en is het belangrijk dat de patiënt en diens partner de juiste begeleiding krijgen.

Artsen schrijven FTD-symptomen vaak toe aan relatie- of psychologische problemen terwijl de patiënt lijdt aan een hersenziekte. Meer alertheid en de invoering van een gestructureerde vragenlijst kan daarom helpen de ziekte eerder op te sporen. Uit het onderzoek van Pijnenburg blijkt verder dat een bepaald eiwit verminderd aanwezig is in het hersenvocht van FTD-patiënten, op basis waarvan de diagnostiek van FTD in de toekomst mogelijk verbeterd kan worden.

Alzheimercentrum VUmc
Het onderzoek van Pijnenburg is uitgevoerd bij het Alzheimercentrum VUmc. Het Alzheimercentrum VUmc bestaat sinds 2001 en is onderdeel van VU medisch centrum. In het centrum werken verschillende disciplines samen in patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs rondom dementie. Het onderzoek van het Alzheimercentrum VUmc richt zich op een zo vroeg mogelijke ontdekking van de ziekte, een juiste diagnose en de ontwikkeling van nieuwe therapievormen.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Dyske Beelen (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl

Achtergrondinformatie (