GroenLinks

Instemming met rapport over discriminatiewetgeving

Stop discriminatie 27 juni 2007

De commissie Burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement heeft ingestemd met het rapport van Kathalijne Buitenweg over de implementatie van het rassendiscriminatieverbod in Europa. De Europese Commissie maakte tegelijkertijd bekend over twee maanden tegen 14 lidstaten procedures te starten als zij de regels niet naleven.

Sinds 2004 moeten lidstaten discriminatie op grond van etnische afkomst bij wet verbieden op tal van cruciale maatschappelijke terreinen, zoals de arbeidsmarkt, het onderwijs en bij huisvesting. Het verbod verplicht lidstaten zowel directe als indirecte discriminatie te bestrijden. Maar, volgens een recent Eurobarometer-onderzoek is discriminatie nog steeds een hardnekkig probleem. Zo blijkt dat 64 % van burgers in 25 lidstaten van mening zijn dat discriminatie op grond van etnische origine nog altijd wijdverbreid is. In Nederland is zelfs 83 % die mening toegedaan.

Nog veel onwetendheid
"Het is cruciaal dat alle Europese anti-discriminatierichtlijnen volledig worden nageleefd", zegt Buitenweg. "De Europese Commissie is traag op gang gekomen, maar lijkt nu eindelijk gecommitteerd lidstaten te dwingen de richtlijn na te komen. Er zijn nog steeds lidstaten die de wetgeving niet op alle maatschappelijke terreinen hebben doorgevoerd. Ook kennen veel mensen nog steeds niet de mogelijkheid om een klacht in te dienen als ze gediscrimineerd worden."

Meer voorlichting
Buitenweg beveelt in haar rapport aan om meer voorlichting te geven over het discriminatieverbod om mensen bewuster te maken van hun rechten: "In sommige landen worden klachten nauwelijks ingediend, terwijl dat van tevoren wel was verwacht. Sommige mensen hebben geen geld om een procedure aan te spannen of hebben geen vertrouwen in een goede uitkomst. Daarnaast is er de angst voor represailles. Ik hoop met mijn rapport druk op te voeren bij de Europese Commissie om hierin verandering te brengen. Dat lijkt te lukken."

Nationale anti-discriminatiebureau's versterken In haar rapport doet Buitenweg nog een aantal aanbevelingen. Zo pleit ze voor het beter functioneren van instanties die opgericht zijn om klachten over discriminatie in behandeling te nemen. In Nederland is dit de Commissie Gelijke Behandeling. Deze instanties beschikken echter vaak niet over voldoende mensen, expertise en geld om effectief op te treden. Daarnaast hebben ze vaak de schijn tegen, omdat de instanties in veel EU-lidstaten nauw verbonden zijn met de overheid, maar wel onafhankelijk opereren.

Geen getreuzel
De Europese Commissie heeft aangegeven binnenkort met een voorstel te komen om de rassendiscriminatierichtlijn uit te breiden. Naast van een verbod op discriminatie op basis van etnische afkomst moeten ook andere minderheden op bescherming kunnen rekenen. Volgens Kathalijne Buitenweg is dit noodzakelijk, omdat verschillen in behandeling van discriminatie niet te verdedigen valt. "Het valt te hopen dat de Europese Commissie zich bijvoorbeeld niet laat intimideren door het homofobe gedrag van de Poolse regering en snel met een voorstel komt. Er is lang genoeg getreuzeld", aldus Buitenweg.

In september stemt het voltallig Europees Parlement over het rapport van Buitenweg.

Zie ook:

* persbericht Europese Commissie

* dossier Anti-discriminatie in de EU