Politie Groningen

Donderdag 28 juni 2007

Provincie Groningen, 28-06-2007

Groningen: onderzoek graffiti afgerond

Met de aanhouding en de bekentenis van vier jongeren heeft de politie een onderzoek naar graffiti in de wijk de Oosterpoort in Groningen afgerond. Drie jongens uit Groningen (12, 13 en 15 jaar) en een jongen uit Woltersum (14) verklaarden regelmatig s avonds en s nachts de wijk in te trekken om gebouwen en goederen te bekladen. De zaak kwam aan het rollen toen begin juni twee jongens op heterdaad werden betrapt op de skatebaan aan de Helperzoom. Daarna bleek ook dat twee andere jongens verantwoordelijk waren voor graffiti in de Oosterpoort. Er zijn bij de politie vijf aangiftes gedaan. De schade zal worden verhaald op de vier verdachten.

Groningen: controle bedrijfsafvalcontainers

De politie heeft woensdag in Groningen afvalcontainers van negen bedrijven gecontroleerd. Er werd gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en de scheidingsplicht van afval. In drie containers van drie bedrijven aan de Koningsweg werden gevaarlijke afvalstoffen aangetroffen. Er werden onder andere tl-buizen, meerdere spuitbussen, reinigingsmiddelen, motorolie en kitspuiten met inhoud aangetroffen. Tegen deze bedrijven wordt proces-verbaal opgemaakt. Er werd één waarschuwing gegeven en vijf containers waren voor wat betreft de gevaarlijke afvalstoffen in orde. Wel werd bij drie van deze vijf containers niet voldaan aan de scheidingsplicht. Er werden grote hoeveelheden papier, kunststof en glas aangetroffen. Regiopolitie Groningen is in november 2006 een project gestart om bedrijfsafvalcontainers te controleren. Er wordt met name gecontroleerd of afval voldoende gescheiden wordt aangeboden. De te controleren containers worden door een mobiele containerkantelaar geleegd in een grote container. Vervolgens wordt de inhoud gecontroleerd door medewerkers van de milieupolitie. Het doel is dat bedrijven zich meer bewust worden van een goed afvalstoffenbeheer en daar ook naar handelen.

Groningen: alcoholcontrole

De politie heeft woensdagavond en -nacht een alcoholcontrole gehouden. Er werden 534 bestuurders gecontroleerd. Er werden veertien personen aangehouden. Op het politiebureau bleek dat negen personen een te hoog alcoholpromillage hadden. Het varieerde van 0,2 tot ruim 2,1 promille. Eén persoon werd twee keer aangehouden. Hij was ondanks zijn rijontzegging weer op zijn snorfiets gestapt. Tenslotte bleek één persoon niet in het bezit te zijn van een geldig bromfietscertificaat.

Groningen: studenten doen valse meldingen

Twee studenten zijn woensdagnacht betrapt op het doen van valse meldingen bij de 112-meldkamer. De 22-jarige man uit Hilversum en de 28-jarige Stadjer belden vanuit een telefooncel in de binnenstad en door cameratoezicht konden ze achterhaald worden. In het bijzijn van de agenten mochten ze nog een keer 112 bellen, maar nu om hun excuus te maken. Het bleef bij een waarschuwing voor de twee heren.

Groningen: visserijcontrole

De politie heeft woensdagavond aan het Zadelpad in Groningen twee vissers gecontroleerd. De twee Stadjers (18 en 19 jaar) waren beiden niet in het bezit van een visakte of vergunning. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: busstrookcontrole

De politie heeft woensdag op de Paterswoldseweg gecontroleerd op het gebruik van de busstrook. Er werden zes taxis gecontroleerd. Hiervan reden twee zonder een ontheffing. Deze twee kregen een bekeuring. Zeven personen werden bekeurd voor het rijden over de busstrook.

Hoogezand: te zwaar beladen

De politie heeft bij een verkeerscontrole op de Kielsterachterweg een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oude Pekela bekeurd. De vrachtwagencombinatie bleek 6, 5 procent te zwaar te zijn beladen. De politie maakt proces-verbaal op.

Midwolde: motorrijder onderuit

Een 29-jarige motorrijder uit Tolbert is woensdagavond op de Midwolderweg in Midwolde gewond geraakt. De man reed op een rotonde toen hij door onbekende oorzaak de macht over het stuur verloor. Hij is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Spijk: Poolse automobilist te snel

De politie heeft woensdagavond een 46-jarige Poolse automobilist aangehouden, omdat hij te snel reed. De man overschreed op de Hogelandsterweg in Spijk de toegestane snelheid met 57 km/u. Hij kreeg een forse boete en kon na de betaling zijn weg vervolgen.

Veendam: hennepkwekerij ontmanteld

De politie heeft woensdagmiddag aan de Schipperstraat in Veendam een hennepkwekerij ontmanteld. Een medewerker van een energiebedrijf tipte de politie dat in het bedrijfspand waarschijnlijk een kwekerij was gevestigd. In het bedrijfspand stonden een aantal zeecontainers met daarin in totaal 650 hennepplanten. Verder werden diverse goederen aangetroffen om de kwekerij draaiende te houden. De planten en de overige goederen zijn vernietigd. De politie doet verder onderzoek.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 2195, aantal overtredingen: 269, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Osloweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1446, aantal overtredingen: 92, hoogst gemeten snelheid: 70 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.