Senternovem


12-06-2007 | Tweede congres PIANOo:

"Inkopers moeten knokkers én diplomaten zijn"

Inkopen is een moeilijk en delicaat vak. Maar ook `een leuk vak met een eigen beroepseer. Om die hoog te houden, zullen inkopers zowel knokkers als diplomaten moeten zijn.' Aldus Onno van Veldhuizen, burgemeester van Hoorn. Met een stevig debat over onder andere duurzaam inkopen en een oproep door minister Van der Hoeven aan alle inkopers, opende op donderdag 7 juni j.l. het tweede congres van het kennis- en netwerkplatform PIANOo.

Het tweede PIANOo-congres had als motto De vlucht van de hommel - kruisbestuiving naar innovatie in inkoop en aanbesteding. In de Amsterdamse Beurs van Berlage wisselden ongeveer 700 inkopers en aanbesteders en andere belangstellenden uit alle lagen van de overheid met elkaar kennis uit en deden er veel nieuwe kennis op in meer dan twintig workshops. "Gaat u vooral met veel mensen in gesprek, ook met onbekenden", was een van de opdrachten die directeur Wouter Stolwijk het publiek aan het begin meegaf. En dat gebeurde volop.

Op de goede weg?
Bij de opening constateerde Wouter Stolwijk dat de inkoop in de publieke sector langzamerhand uit zijn isolement begint te komen. Van back room naar board room: budgethouders realiseren zich dat een gedegen, betrouwbare, transparante inkoop bijdraagt aan hun (politieke) geloofwaardigheid. De inkoopstrategie van gemeente, provincie, waterschap of rijk is medebepalend voor het imago van de overheidsorganisatie. Wordt gemeenschapsgeld goed besteed en het bedrijfsleven tot innovatie geprikkeld? Als het antwoord daarop 'ja' is, dan zijn de inkopers in de publieke sector op de goede weg.

Duurzaam inkopen
Duurzaam inkopen was een belangrijk onderwerp tijdens het openingsdebat, zeker nu het kabinet heeft afgesproken dat de rijksoverheid in 2010 voor 100% duurzaam zal inkopen en de gemeenten voor ten minste 50%. Geen eenvoudige opgave, want wat wordt precies onder 'duurzaam' verstaan. In België is men enige tijd geleden begonnen met het vullen van een website met duurzame producten en diensten. Het blijkt vrijwel onbegonnen werk. Voor PIANOo een uitdaging om kennis en expertise op dit terrein te verzamelen en te verspreiden.

Oproep aan inkopers
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken riep via een video-interview de inkopers van Nederland op haar te informeren over de problemen waar zij in hun dagelijks werk tegenaan lopen, maar ook over de oplossingen die ze daarbij bedenken. "Professioneel inkopen kan enerzijds het imago van de publieke sector, inclusief de politiek, verbeteren. En anderzijds opdrachtnemers prikkelen tot innovatie. Het beleid van het ministerie van EZ is erop gericht u daarbij te ondersteunen. Op mijn beurt wil ik dan graag uw kennis en ervaring vernemen."

Gedragscode Publiek Opdrachtgeverschap
Om nog eens te onderstrepen dat het de overheid ernst is met professioneel opdrachtgeverschap, overhandigden zes leden van het Opdrachtgeversforum in de bouw de door hen ondertekende Gedragscode 'Publiek Opdrachtgeverschap' aan Chris Buijink, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. Deze opdrachtgevers, de Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat, het ministerie van Defensie, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap Delfland en het UMC Nijmegen, leggen daarin kernwaarden en gedragsregels vast die opdrachtnemers van ze mogen verwachten.

Workshops
In de 24 workshops, ronde-tafelgesprekken en andere vormen van kruisbestuiving passeerden tal van onderwerpen de revue. Van inkoopsamenwerking tot een masterclass conditioneel inkopen, van selectie- en gunningscriteria tot categoriemanagement: de deelnemers konden hun kennis vergroten en hun ervaringen delen. Bovendien was er alle gelegenheid tot netwerken: een gelegenheid die de bijna 700 deelnemers gretig te baat namen.

Meer informatie, presentaties en verslagen zullen in de loop van de maand juni verschijnen op www.pianoo.nl.