CBS

Conjunctuurklok
Donderdag 28 juni 2007 9:30
Conjunctuurbeeld nog beter

ANALYSE JUNI 2007:

Het conjunctuurbeeld is eind juni nog iets beter dan eind mei. Dit komt vooral doordat de consumptiegroei aanhoudt en het consumentenvertrouwen op het hoogste punt in bijna zeven jaar staat. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt daardoor iets hoger in de fase van hoogconjunctuur (het groene kwadrant).

In de loop van juni is van alle maandindicatoren en de kwartaalindicator uitzenduren nieuwe informatie beschikbaar gekomen. De verdeling van de indicatoren over de kwadranten is hierdoor enigszins gewijzigd. De consumptie is vanuit het oranje kwadrant teruggeschoven naar het groene kwadrant. Huishoudens hebben meer besteed. Daarnaast toont de klok van eind juni in vergelijking met die van eind mei nog enkele opvallende verbeteringen. Het consumentenvertrouwen is fors naar boven en naar rechts opgeschoven. Consumenten zijn in jaren niet zo optimistisch geweest. Ook de rente is verder boven zijn langjarig gemiddelde gekomen. De uitvoer is daarentegen van het groene kwadrant naar het oranje kwadrant doorgeschoven. De internationale handel groeide minder hard dan in het eerste kwartaal.

Het zwaartepunt van de puntenwolk ligt vergeleken met mei iets hoger in het groene kwadrant (hoogconjunctuur). Indicatoren die in het groene kwadrant staan, nemen toe en de groei ligt boven hun langjarig gemiddelde. Van de vijftien indicatoren in de Conjunctuurklok staan er dertien in het groene kwadrant. Ook liggen de indicatoren dichter bij elkaar in de klok doordat hun ontwikkelingen meer op elkaar lijken.

Deze animatie maakt gebruik van Scalable Vector Graphics (SVG). Als uw browser geen SVG ondersteunt, kunt u een gratis SVG Viewer van Adobe downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl