Vraag naar kinderopvang groeit explosief

donderdag 28 juni 2007

De vraag naar kinderopvang groeit de komende drieënhalf jaar, mede door de verplichte buitenschoolse opvang, met zestig procent. Er zijn 140.000 extra plaatsen nodig. Dat brengt de sector in grote problemen.

In totaal zijn er vierduizend nieuwe opvanglocaties nodig en moeten 34.000 extra kinderleidsters (m/v) worden aangetrokken. Vooral in de gebieden waar weinig mensen wonen. Die verwachting baseert ING op een deze week gepresenteerde studie. In het noorden des lands zijn nu al per honderd kinderen nog geen negen dagopvangplaatsen beschikbaar, tegenover zeventien in de Randstad. Ouders in plattelandsgebieden hebben nauwelijks keuze uit locaties voor kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang (bso). De enorme stijging van de vraag naar kinderopvang tot 2010 heeft verschillende oorzaken. Zo worden de kosten voor de ouders lager, omdat de overheid bijpast. Het economisch klimaat zit momenteel mee waardoor meer vrouwen zich aandienen voor de arbeidsmarkt. Bovendien passen opas en omas en buren steeds minder op en zijn scholen per 1 augustus verplicht zelf buitenschoolse opvang aan te bieden. Dit (nieuwe) aanbod creëert zijn eigen vraag.

ING ziet kansen voor opvangorganisaties om de toenemende vraag bij te benen. Het personeel werkt gemiddeld 24,5 uur per week. Wanneer alle kinderleidsters 32 uur gaan werken zijn de komende jaren slechts14.000 extra arbeidskrachten nodig. Verder moet het ondernemers gemakkelijker worden gemaakt een kinderopvangorganisatie op te zetten. De kinderopvang is een aantrekkelijke sector: ING voorziet binnen vier jaar een omzetstijging van zeventig procent tot 3,6 miljard euro.