Gemeente Oldenzaal


College stelt stedenbouwkundige uitgangspunten De Glinde Esch vast

gepubliceerd op : 12-6-2007

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldenzaal heeft besloten de stedenbouwkundige uitgangspunten voor de herontwikkeling van De Glinde Esch vast te stellen.

Deze uitgangspunten hebben betrekking op de supermarkt C1000, het wonen in het gebied, de infrastructuur, de functies wonen en bedrijven en de openbare ruimte. De uitgangspunten worden op 2 juli aanstaande aan het Politiek Forum voorgelegd.

In de buurt de Glinde ligt een grote stedelijke vernieuwingsopgave in het plangebied "De Glinde Esch". Dit gebied ligt tussen de Glindestraat, Ootmarsumsestraat, Eschstraat en de Deken Scholtenstraat. Het plangebied kan in twee deelgebieden worden gedeeld.


1) Aan de westzijde en het aansluitende middengedeelte is woonmaatschappij WBO van plan 35 woningen te slopen en in 2008 vervangende nieuwbouw te realiseren. Daarnaast is de huidige situatie van de supermarkt C1000-Kuipers aan de Deken Scholtenstraat niet optimaal. Hiervoor is gedeeltelijk een tijdelijke oplossing gevonden, maar moet in combinatie met het plan van WBO ook naar een definitieve oplossing worden gezocht.

2) Aan de oostzijde van het plangebied is een ernstig geval van bodemverontreiniging aanwezig. Deze bodemverontreiniging is veroorzaakt door activiteiten van de voormalige chemische wasserij Accuraat gelegen aan de Ootmarsumsestraat. Sanering is spoedeisend waarna herontwikkeling van het gebied mogelijk is.

De uitgangspunten en het voorlopig ontwerpbouwplan zijn op een inloopbijeenkomst op 8 februari jongstleden toegelicht aan geĂŻnteresseerden. Om een integraal overzicht te geven zijn de uitgangspunten voor beide deelgebieden weergegeven. Het voorlopig ontwerpbouwplan van Woonmaatschappij WBO is daar ook bij betrokken.

De inloopbijeenkomst op 8 februari is goed bezocht. Ruim 50 bezoekers hebben de plannen bekeken. Het merendeel van de reacties was positief. Betrokkenen kijken uit naar de start van de herstructurering en sommigen toonden reeds belangstelling voor de nieuwe woningen. De overige reacties betreffen in hoofdlijnen de volgende zaken:
1. Parkeeraspecten tijdens bevoorrading supermarkt;
2. Overige verkeer- en parkeeraspecten;

3. Bouwhoogte appartementencomplex;

4. Overgangen met aanliggende percelen (afwatering, waterpeilen, erfafscheidingen);

5. Aandacht voor herinrichting Glinde - en Eschstraat;
6. Vragen over start bodemsanering en herontwikkeling aan Ootmarsumsestraat.

Deze inspraakreacties, de antwoordreactie van het college, de stedenbouwkundige uitgangspunten en overige randvoorwaarden worden 2 juli aan het raadsforum voorgelegd.