Gemeente Amsterdam


Persuitnodiging

Datum: 27 juni 2007

Miljoenste kubieke meter grond op de Volgermeerpolder

De Volgermeerpolder is in oppervlakte de grootste bodemsanering van Nederland. Op dit moment is 60% van de Volgermeer afgedekt met een eerste laag grond. In totaal is nu bijna 1.000.000 kubieke meter grond aangevoerd en verwerkt. Hiervan is 70 % afkomstig van de Noord/Zuidlijn en andere Amsterdamse projecten. Over vijf jaar leveren de aannemers een terrein op dat veilig betreden kan worden en waar bovendien een nat natuurgebied kan ontstaan. Op de nieuwe regenwatergevoede Volgermeerpolder komen zeldzame dieren af, zoals de noordse woelmuis, de ringslang, de zwarte stern en de lepelaar.

Aanstaande donderdag 28 juni 2007 wordt de miljoenste kubieke meter grond op de Volgermeerpolder verwacht. Dit zal 's morgens om 9.15 uur plaatsvinden.

Hans van der Pal (Projectbureau Bodem van de gemeente Amsterdam) zal een korte toespraak houden vlak bij het informatiecentrum.

Journalisten kunnen vanuit het hoger gelegen informatiecentrum uitkijken over de Volgermeerpolder en de werkzaamheden.

Verder zal het informatiecentrum en korte film draaien met de geschiedenis, aanpak en toekomst van de sanering van de Volgermeerpolder.

Historie
De voormalige vuilstortplaats Volgermeerpolder, met een oppervlakte van 100 hectare, ligt vlakbij Broek in Waterland. Rond 1920 werd veen gewonnen uit de Volgermeer en de gaten werden vervolgens met huisvuil opgevuld. Later, tussen 1960 en 1970, werden grote hoeveelheden chemisch industrieel afval gestort met hoge concentraties schadelijke stoffen, zoals dioxines en chloorbenzenen.
---
Noot voor de redactie: Dit gedeelte is