Gemeente Oldenzaal


Veteranendag in Oldenzaal

gepubliceerd op : 26-6-2007

De gemeente Oldenzaal besteedt op donderdag 28 juni aanstaande voor de eerste keer op lokaal niveau aandacht aan Veteranendag. Bijna 100 Oldenzaalse veteranen en hun eventuele partners zijn hierbij aanwezig.

De Nederlandse Veteranendag vindt op 29 juni aanstaande plaats in Den Haag. Deze landelijke dag is een eerbetoon aan alle veteranen, jong en oud, waar ook ter wereld ingezet voor Nederland. Steeds meer gemeenten kiezen er voor om ook op lokaal niveau hier bij stil te staan. De gemeente Oldenzaal doet dit op 28 juni. De Oldenzaalse veteranen kunnen dan, indien gewenst, de landelijke bijeenkomst in Den Haag bijwonen.

Het doel van de Nederlandse Veteranendag is het verkrijgen van meer bekendheid over en waardering voor de ruim 140.000 Nederlandse veteranen. Dat zijn niet alleen de inmiddels bekende Tweede Wereldoorlog-, Indië-, Nieuw-Guinea- en/of Koreaveteranen, maar ook jonge veteranen die zijn ingezet bij internationale vredesmissies in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan.

Programma
Om 16.00 uur heet burgemeester Backhuijs in de hal van het stadhuis de Oldenzaalse veteranen en hun partners welkom. Daarna geeft kapitein Paul Petersen, bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht, een presentatie van ruim een half uur over het bergen van vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend is er tot 18.00 uur gelegenheid om onderling verhalen en ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Fototentoonstelling
Van maandag 2 juli tot en met dinsdag 17 juli aanstaande is in de hal van het stadhuis de fototentoonstelling `Veteranen: ingezet in dienst van de vrede' te bezichtigen. De tentoonstelling bestaat uit twaalf dubbelzijdig bedrukte panelen in kleur met beelden en teksten. De informatie omvat naast de historische context, belangrijke missies en (oorlogs)handelingen, feiten, reacties uit de samenleving en verhalen van veteranen. In de tentoonstelling zijn verder twee touchscreens opgenomen met daarin audiovisuele presentaties van vier veteranen en hun verhaal, gemonteerd met originele foto's en beelden.

De tentoonstelling is een initiatief van het Comité Nederlandse Veteranendag en bedoeld om het werk van veteranen meer bekendheid te geven. Daarom is de tentoonstelling vrij toegankelijk voor het publiek en zijn belangstellenden van harte uitgenodigd om de tentoonstelling te komen bezichtigen.