Ingezonden persbericht


'Laat grenzen in rook opgaan'

Jonge Democraten Brabant zetten grenshuisje in rook

De Europese top van het afgelopen weekend heeft opgeleverd dat er een akkoord is over de toekomst van het EU-verdrag. Het is een realistische, kansrijke tekst die de politieke verhoudingen in het denken over Europa weergeeft. De 'Vrienden van de Grondwet' vinden dat het nieuwe verdrag niet ver genoeg gaat wat betreft de Europese eenwording. De Jonge Democraten Brabant zijn het met hen eens. De JD Brabant is dan ook teleurgesteld in de constatering dat mede dankzij onze premier Europa geremd wordt in haar ontwikkeling. De houding van Balkenende draagt ertoe bij dat mensen niet geloven in één Europa en vast blijven houden aan de landgrenzen. De Jonge Democraten staan juist bekend om haar pro-Europese houding en 'grens-loze' visie.

In Brabant willen zij dit op ludieke wijze kracht bij zetten door komende donderdag (28 juni) om 19.30 een grenshuisje letterlijk in rook op te laten gaan. Deze manifestatie vindt plaats op het Heuvelplein in Tilburg. Aansluitend zal er een discussie zijn waarbij ook Boris van der Ham (Tweede Kamerlid namens D66) aanwezig zal zijn. Hij zal, als Meest Europagezinde Nederland (zie: www.euronederlander.nl) en schrijver van het boek Voortrekkers en Baanbrekers. Twee Jaar na het referendum Nederland in Europa zijn visie op Europa geven.

"Europa levert Nederland veel voordelen, maar sinds het referendum lijkt het of niemand dat meer wil zien", aldus Arend Meijer, bestuurslid van de Jonge Democraten Brabant. "Nederland vergeet, helaas, steeds vaker om te kijken naar de voordelen van méér Europese eenwording. Grenzen mogen dan officieel niet meer bestaan tussen de landen in de Europese Unie, we denken nog steeds aan die lijntjes die ooit op een landkaart getekend zijn. Dit moet stoppen. Grenzen moeten nu ook in de hoofden van mensen in rook op gaan."

"Wanneer België serieus voorstelt om een wegenvignet in te voeren, is dit een heel slechts teken. Het is slechts één voorbeeld van hoe steeds vaker door Europese landen aan zichzelf gedacht wordt, terwijl in onze visie juist aan Europa als geheel gedacht zou moeten worden." Meent Peter van Gool, voorzitter van de Jonge Democraten Brabant.

Komende donderdag om 19.30 zetten de Jonge Democraten deze visie kracht bij door een grenshuisje op het Heuvelplein letterlijk in rook op te laten gaan. Aansluitend vind er een discussie met Boris van der Ham plaats in café Phillip (Heuvel 38, 5038 CP Tilburg)

Voor de pers: