Gemeente Abcoude


Abcoude-Zuid: praat mee op 28 juni!

Het herkenbare dorpse karakter, veel groen en de sfeer van Abcoude. Dat zijn de sleutelwoorden in de plannen voor Abcoude-Zuid. Deze plannen worden op donderdag 28 juni in de forumvergadering besproken. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn! Tijdens deze forumvergadering worden er drie visies op Abcoude-Zuid behandeld die door stedenbouwkundigen zijn gemaakt. De raad maakt een keuze voor één visie en op basis daarvan komt er later, in samenspraak met belanghebbenden, een stedenbouwkundig plan.

Op 7 november 2006 heeft de raad op hoofdlijnen de ruimtelijke invulling van Abcoude-Zuid vastgesteld. Op basis hiervan zijn de drie visies ontwikkeld. Doel is een intensiever gebruik van de ruimte aan de zuidrand van Abcoude om gedifferentieerde woningbouw voor diverse doelgroepen te realiseren. Daarnaast is het maximaliseren van de grondopbrengst ook een belangrijke doelstelling. Tot slot heeft de sector Maatschappelijke Zorg aangegeven dat er in het plan - naast woningbouw - ruimte moet zijn voor maatschappelijke voorzieningen.

Meer woningen

Het vorige plan voor Abcoude-Zuid voorzag in tachtig woningen verdeeld over vier clusters in een gebied van 15,8 hectare. Dit plan is afgewezen door de provincie. Met name het ruimtegebruik was naar mening van de provincie te royaal. In de nieuwe plannen voor Abcoude-Zuid zal de beschikbare 15,8 hectare beter moeten worden benut. De gewenste bebouwingsintensiteit is ongeveer twintig woningen per hectare. Daarmee geeft het gebied ruimte aan ongeveer tweehonderd woningen.

Diversiteit

Door het gebied intensiever te bebouwen biedt het naast woningen voor gezinnen ook ruimte voor woningen voor andere groepen, zoals jongeren, senioren en starters op de koopwoningenmarkt. Dus niet alleen woningen in de vrije sector, maar ook koop- en huurwoningen in de sociale sector. Centraal in de plannen staat het behoud van het landelijke karakter, daarnaast moet de bouwhoogte passen binnen het dorpse karakter en moet er sprake zijn van afwisselende architectuur en veel groen.

Maatschappelijke voorzieningen

Met het oog op de toekomst van Abcoude is het belangrijk ruimte in het gebied te reserveren voor maatschappelijke doeleinden. Verwacht mag worden dat aan de zuidkant van Abcoude de laatste open ruimte is voor de fysieke invulling hiervan. In de plannen zal daarom ruimte zijn voor een voorziening die voornamelijk gericht is op de jeugd: een combinatie van een gymzaal, kinderopvang, peuterspeelzaal en naschoolse opvang, een centrum voor jeugd en gezin en een medisch centrum voor de eerstelijnszorg.

Wilt u meepraten op donderdag 28 juni? Dan bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom bij het forum. Tijdens het forum kunt u inspreken. Hiervoor is aanmelding vooraf noodzakelijk. Dit kan tot 24 uur voor aanvang van de bijeenkomt bij de griffier via (0294) 28 02 80. De drie visies kunt u bekijken op deze website onder Plannen & Projecten/Abcoude-Zuid.