Ingezonden persbericht


Symposium: patiënt als mededokter

Graag wil ik jullie attenderen op het volgende:

De zorg voor chronisch zieke mensen kan beter en goedkoper. Wenkend perspectief zijn de preventieprogramma's van Kaiser Permanente (KP) in Californië. Patiënten wordt met zachte dwang geleerd gezonder te leven. Artsen worden met premies aangemoedigd patiënten beter te begeleiden. Op 28 juni 2007 - tijdens een symposium - geeft Guus Schrijvers, hoogleraar public health van het UMC Utrecht, de aftrap voor invoering van het systeem in Nederland.

"In deze tijd van vergrijzing en groeiende ziektekosten is geïntegreerde preventie noodzakelijk", aldus Guus Schrijvers. Kaiser Permanente (KP), het Mekka van de preventie-bevorderaars, is koploper als het gaat om Disease Management Programma's. Het lukt KP zelfs om oudere mensen met chronische aandoeningen zoals hartfalen, diabetes en depressies, drie keer minder in het ziekenhuis te laten belanden dan in het reguliere systeem van gezondheidszorg. Patiënten kunnen leren dat zij producenten van hun eigen gezondheid zijn en partner van hun behandelend arts. Maar ook de overheid heeft een verantwoordelijkheid. Zij moet preventieprogramma's financieren en veel meer investeren in een digitale snelweg voor de zorg die een einde maakt aan de huidige bureaucratie.

De geïntegreerde preventie van KP werkt eenvoudig. Voor elke aandoening krijgen chronisch zieke patiënten een op hen afgestemd programma met voorlichting over hun ziekte, adviezen over voeding en leefstijl en een gratis cursus om bijvoorbeeld te stoppen met roken. De huisarts die positieve resultaten met het programma behaald en patiënten goed verwijst, wordt door de zorgverzekeraar met een kleine premie beloond. En ook de zorgverzekeraar die in preventie investeert ontvangt een financiële tegemoetkoming.

Paul Wallace, directeur innovatie van Kaiser Permanente, zal op 28 juni tijdens het symposium het succes van zijn managementprogramma's toelichten. Ook Engeland, Duitsland, Denemarken en Italië zijn enthousiast over de ideeën van Wallace. Vertegenwoordigers uit die landen zijn op 28 juni ook aanwezig.

Voor meer informatie over het symposium zie www.juliuscentrum.nl. De toegang is gratis.

Voor meer informatie over dit bericht:

Brigitte Lobée

Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht
In- en Externe Communicatie
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
telefoon: 030 - 250 8580
b.lobee@umcutrecht.nl

Brigitte Lobée

Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht
In- en Externe Communicatie
Heidelberglaan 100
3584 CX Utrecht
telefoon: 030 - 250 8580
b.lobee@umcutrecht.nl