Antillenhuis


Students of Excellence vandaag aangeboden aan Antillenhuis en S4


Op woensdag 27 juni werd op het Antillenhuis te Den Haag het boek `Students of Excellence 2006' officieel aangeboden aan de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia en de heer Rafael Sorton van de Sint Maarten Student Support Services (S4).

Het boek werd aangeboden door drs. Jasper Tuytel, voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam. Hierbij waren verder aanwezig de heer Theo van Straaten (auteur) en twee Antilliaanse studenten die ook in het boekje zijn belicht, te weten Yanieck de Wolf en Olivia Samaroo. Ook aanwezig was mw. Goretti Narain, Raadslid van de Nederlandse Antillen verbonden aan het Antillenhuis.

Het boek is geschreven om te laten zien hoe het onderwijs talentvolle Antilliaanse en Arubaanse studenten kan uitdagen tot opvallende studieprestaties. Eén van de studenten: `Het is belangrijk om te beseffen dat een grote groep Antilliaanse studenten het in het onderwijs heel goed doet.'

Rotterdam voert momenteel het actieplan Integrale Aanpak Antillianen uit. Het doel is om achterstanden te bestrijden op het gebied van werk, inkomen, huisvesting en opleiding. Door samen te werken met onder andere de Hogeschool Rotterdam wil de gemeente talentvolle Rotterdammers de kans geven te bouwen aan een succesvolle toekomst.

Om de resultaten van deze samenwerking tussen de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS) en het hoger beroepsonderwijs zichtbaar te maken, heeft de Hogeschool Rotterdam de persoonlijke verhalen van elf succesvolle Antilliaanse en Arubaanse studenten gebundeld in: Shiara Vismale en Theo van Straaten, Students of Excellence 2006. Rotterdam, Hogeschool Rotterdam 2007.

De geïnterviewde studenten fungeren als rolmodellen waaraan allochtone jongeren zich kunnen spiegelen. Daarmee wordt de emanciperende betekenis van het hbo voor de samenleving extra benadrukt.

Ook andere initiatieven in de stad die zich op Antilliaanse en Arubaanse jongeren richten, worden in deze bundel voor het voetlicht gebracht. Zo is er aandacht voor het Artillian Spring Camp: een sportproject waarmee risicojongeren gestimuleerd worden een opleiding te gaan volgen. Een ander voorbeeld is het project Briljantjes, in de deelgemeente Hoogvliet, dat eveneens Antilliaanse jongeren wil stimuleren hun talenten verder te ontwikkelen.

Students of Excellence is voortgekomen uit de activiteiten van de commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen (PaVEM), waarvan prinses Maxima actief lid was. Bij een bezoek aan Rotterdam maakte zij kennis met talentvolle vrouwelijke studenten van allochtone afkomst. Hogeschool Rotterdam liet hun verhalen over hun toekomst en het carrièreperspectief bundelen. Ze verschenen als Students of Excellence 2005

Note voor de redactie:
Bent u geïnteresseerd in een interview met de desbetreffende personen, of bent U geïnteresseerd in een exemplaar van het bijzondere boekje, dan kunt U in contact treden met Olivia Samaroo of de heer Theo van Straaten via e-mail adressen: oliviasam@hotmail.com of t.j.van.straaten@hro.nl of telefoon 06-14858191.

Voor vragen Norman Serphos, voorlichter Antillenhuis serphos@kgmna.nl
---

Gepubliceerd op: 27-06-2007 Bron: Antillenhuis