Milieudienst Rijnmond

Milieucontroles bij tankstations

26.06.2007 11:30
Pamela van den Bergh, telefoon 010 246 82 06
(pamela.vandenbergh@dcmr.nl)

De DCMR Milieudienst Rijnmond start in juni 2007 met milieucontroles bij tankstations. Een team van de DCMR zal deze controles tot eind 2007 uitvoeren.

Controle benzinestations in groot deel zuidelijk Rijnmondgebied

In de gemeenten Albrandswaard, Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis, Ridderkerk, Rozenburg, Spijkenisse en Westvoorne bezoekt de DCMR alle tankstations en controleert deze op de naleving van de milieuregels.

In 2005 heeft de DCMR ook alle tankstations in deze gemeenten gecontroleerd. Daarbij zijn verschillende overtredingen van gedragsvoorschriften en veiligheid geconstateerd. Reden om de branche opnieuw te controleren.

Belangrijkste aandachtspunten

Belangrijke aandachtspunten tijdens de controles zijn:


- de aanwezigheid van een volledig installatieboek voor zowel de ondergrondse tanks, als voor de opslagtank voor LPG;
- de uitvoering van de benodigde (periodieke) keuringen en inspecties aan zowel de (ondergrondse) opslagtanks als aan de afleverzuilen en afleverplaatsen;

- de aanwezigheid en goede werking van noodstoppen;
- de aanwezigheid van goedgekeurde brandblusmiddelen;
- het verbod op vastzetinrichtingen aan de afleverpompen voor motorvoertuigen die niet bestemd zijn voor vrachtwagens en bussen;
- de aanwezigheid van watersloten in de rioolputten bij LPG-tankstations.

Controlebezoeken vooraf aangekondigd

Alle tankstations worden vooraf schriftelijk op de hoogte gesteld van het controlebezoek. In deze brief staan ook de belangrijkste aandachtspunten. Mogelijk wordt bij constatering van een overtreding direct bestuursrechtelijk (dwangsom) of strafrechtelijk (proces verbaal) opgetreden.