European Union



IP/07/888

Brussel, 27 juni 2007

EU-telecomwetgeving: 15 inbreukprocedures voortgezet, 6 gesloten en 1 geschorst

In een nieuwe ronde van procedures betreffende inbreuk op de EU-telecomwetgeving heeft de Commissie besloten vier zaken aanhangig te maken bij het Europees Hof van Justitie. De zaken betreffen Duitsland, Polen en Portugal. Ook heeft de Europese Commissie twee nieuwe zaken tegen Polen en Spanje ingeleid. Tegelijkertijd brengt de Commissie in follow-up-zaken acht met redenen omklede adviezen uit (de tweede fase van de inbreukprocedure) en sluit zij zes zaken.

"Met de vandaag ondernomen actie onderstrepen we dat de correcte toepassing van de EU-telecomwetgeving een prioriteit blijft in alle lidstaten", aldus Europees Commissaris voor telecommunicatie Viviane Reding. "Consistente regelgeving is cruciaal voor de Europese telecommunicatie-industrie en voor doelmatige concurrentie op onze interne markt. We moeten met alle EU-lidstaten hard blijven werken om dit doel te bereiken. Ik zie echter met tevredenheid dat nummeroverdraagbaarheid uiteindelijk mogelijk is geworden in 25 EU-landen."

De twee nieuwe zaken waarin een schriftelijke aanmaning is verstuurd betreffen het niet-verrichten van een marktanalyse ter ondersteuning van de bestaande prijsregeling voor breedbanddiensten voor eindgebruikers in Polen en het aanwijzen van de leverancier van de universele dienst en het financieringsinstrument hiervoor in Spanje. Een aanvullende aanmaning zal naar België worden verstuurd omdat nieuwe wetgeving over de must-carryregeling wel is goedgekeurd maar niet volledig voldoet aan de eisen van de universeledienstrichtlijn (zie IP/06/488).

Ook heeft de Commissie met redenen omklede adviezen gestuurd naar Letland (kennisgevingsmechanisme), Polen (onafhankelijkheid van de nationale regelgevende instantie), Zweden (beroepsmogelijkheden), België (bijzondere tarieven), Duitsland (must-carryregeling), Cyprus (doorgangsrechten), het Verenigd Koninkrijk (gebrek aan complete nummerinformatiediensten) en Polen (informatie over de plaats waar 112-bellers zich bevinden).

Tegelijkertijd heeft de Commissie besloten vier zaken aanhangig te maken bij het Europees Hof van Justitie. Deze zaken betreffen Duitsland ('regulatory holiday' en dubbele machtspositie, zie IP/07/889), Polen (definitie van abonnees volgens de kaderrichtlijn) en Portugal (gebrek aan complete informatiediensten).

In deze ronde heeft de Commissie ook zes zaken kunnen sluiten. Twee daarvan betreffen informatie over de plaats waar 112-bellers zich bevinden, een dienst die inmiddels (op verzoek) beschikbaar is in België en Hongarije. Na nieuwe wetgeving in Italië en Slowakije betreffende respectievelijk de toegangsrichtlijn en de e-privacy-richtlijn heeft de Commissie hangende zaken kunnen sluiten. Voorts sluit de Commissie twee zaken tegen Slowakije en Estland wegens onjuiste toepassing. In Slowakije bestaat voortaan de mogelijkheid om een vast nummer te behouden en na marktanalyse is in Estland uiteindelijk een referentieaanbod voor ontbundeling opgelegd.

Tevens schorst de Commissie, na verdere recente kennisgevingen, de dagvaarding voor het Hof betreffende het niet uitvoeren van marktanalyses door Estland.

Een uitvoerig overzicht van de stand van zaken bij de inbreukprocedures is beschikbaar op de website van DG Informatiemaatschappij en Media over de tenuitvoerlegging en handhaving van het regelgevingskader (http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/implementation_e nforcement/index_en.htm).

Zie ook MEMO/07/255