Provincie Groningen

16 miljoen euro voor Gronings platteland

26 juni 2007

Nieuwe LEADERgebieden in Groningen

Het Europese programma LEADER, waarmee sociaal-economische impulsen worden gegeven door middel van financiering van lokale en regionale initiatieven, krijgt een vervolg. Daarvoor hebben GS vandaag de ontwikkelingsplannen van drie toekomstige LEADERgebieden goedgekeurd, het betreft Hoogeland, Westerkwartier en Oost-Groningen. Het college leidt de plannen nu door naar het ministerie van LNV en de Europese Commissie. Wanneer de Europese Commissie deze plannen goedkeurt (rond
1 augustus 2007 is de definitieve vaststelling), betekent dit dat deze drie gebieden als LEADERgebied wordt aangemerkt. Voor deze gebieden komt dan in het kader van het Programma Landelijk Gebied 16 miljoen euro uit het Europese Plattelandsontwikkingsprogramma (EU-POP2) beschikbaar. Provincie en gemeenten matchen dit bedrag met nog eens 16 miljoen euro. De LEADERgebieden moeten vervolgens aan de slag met de uitwerking van hun plannen. Dat houdt ondermeer in dat er projectenideeën kunnen worden ingediend. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met het subsidieloket van de provincie Groningen:050 - 3164452.

De sociaal economische vitaliteit van het landelijk gebied staat in Groningen hoog op de agenda. Onder de vlag van LEADER is er in Groningen de afgelopen jaren al veel tot stand gekomen op het platteland. GS willen dan ook graag een vervolg geven aan de LEADER-aanpak en de inwoners van plattelandsgebieden stimuleren om na te denken en mee te beslissen over de toekomst van hun gebied. Daarvoor zijn breed samengestelde netwerken in het leven geroepen, de zogenaamde plaatselijke groepen (LAG's) waarin bewoners, maatschappelijke groeperingen en overheden zitten die een ontwikkelingsplan hebben opgesteld voor hun gebied. Projecten die hieruit voortkomen kunnen van private partijen, plaatselijke verenigingen, provincies en gemeenten zijn. De LAG's beoordelen of een projectinitiatief in aanmerking komt voor subsidie en geven zwaarwegende adviezen aan GS.

De voorgestelde LEADERgebieden zijn:
Hoogeland (De Marne, Winsum, Bedum, Ten Boer, Appingedam, Loppersum, Eemsmond en Delfzijl), Westerkwartier (Zuidhorn, Grootegast, Marum en Leek) en Oost-Groningen (Vlagtwedde, Stadskanaal, Bellingwedde, Pekela, Veendam, Menterwolde, Scheemda, Winschoten en Reiderland).

Dan blijft er nog een gebied over in Groningen en dat is regio Centraal (Groningen, Slochteren, Hoogezand, Haren). Voor deze regio is om praktische redenen niet gekozen voor een formele LAG-structuur, maar wordt wel met de bottum-up aanpak gewerkt. Ook voor deze regio is er een document ontwikkeld en wordt op een praktische wijze inhoud gegeven aan een LEADER-achtige aanpak.

27 juni 2007