MNP: Internationaal belangrijke natuur nog sterk bedreigd

27.06.2007 / 09:10 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Milieu en natuur planbureau

Milieu en natuur planbureau

Nederland heeft grote stukken internationaal belangrijke natuur in de duinen, de laagveenmoerassen en bijvoorbeeld de getijdenwateren, die onder de bescherming vallen van de Vogel- en Habitatrichtlijnen en de Natura 2000 gebieden. Echter, ongeveer tweederde van deze natuur staat er momenteel slecht voor. De milieu-, water- en ruimtecondities zijn onvoldoende om de Europese natuurwaarden in Nederland te beschermen. Zo is er onvoldoende water van goede kwaliteit voor de natte habitats. Verbetering van deze condities is één van de voorwaarden om de natuurdoelen te bereiken. Een investering in goede beheerplannen is nodig om, per gebied, passende oplossingen te vinden. Dit blijkt uit het rapport Perspectieven voor de Vogel- en Habitatrichtlijnen in Nederland, dat het Milieu- en Natuurplanbureau vandaag presenteert op het gelijknamige symposium aan het Naardermeer.

Naardermeer
Het Naardermeer is één van die internationaal belangrijke gebieden, die model kunnen staan voor kansen en knelpunten rond de Natura 2000. Het gebied is van belang als broedgebied van onder meer Purperreiger, Snor en Zwarte Stern, terwijl de kranswierwateren en veenbossen voorbeelden van internationaal belangrijke habitats zijn. Maar het gebied staat onder voortdurende druk van de Randstad, zoals bleek uit de discussie rond de A6-A9.

Internationale samenwerking
De Vogel- en Habitatrichtlijnen schrijven expliciet voor dat de situatie voor soorten met een ongunstige staat van instandhouding moet verbeteren. Enkele soorten hebben echter een grote ruimtebehoefte -groter dan Nederland-. Andere soorten bereiken Nederland als uitloper van hun verspreidingsgebied. Nederland kan voor deze soorten de verbetering samen met Duitsland en België opnemen.

EINDE PERSBERICHT

---
Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) voorziet de Nederlandse regering van onafhankelijke evaluaties en verkenningen over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en de invloed daarvan op mens, plant en dier. Het MNP vormt de brug tussen wetenschap en beleid.
---