Vereniging Milieudefensie
Persbericht
Fout hout uit Kameroen op de Nederlandse markt
Gezamenlijke oproep wetgeving illegaal hout
Amsterdam, 27 juni 2007 Minister Verburg van Landbouw neemt vandaag een gezamenlijke oproep in ontvangst van maatschappelijke organisaties en de Nederlandse houtsector. Zij roepen de minister op, zich hard te maken voor Europese wetgeving die de handel in illegaal gekapt hout verbiedt. Illegale kap is een van de hoofdoorzaken van de wereldwijde ontbossing. Milieudefensie, dat vandaag een rapport publiceert over illegaal gekapt hout uit Kameroen, trof dit hout op vier Nederlandse houtwerven aan.
Milieudefensie vond op de werven hout van twee kapbedrijven die illegaal kappen in Kameroen: Fipcam en MMG. De onderzochte houtwerven hebben toegezegd de handel met Fipcam en MMG te stoppen als de gegevens van Milieudefensie kloppen. Ze geven daarbij wel aan, dat zij zelf de controle op legaliteit niet sluitend krijgen. Ook overheden van producentenlanden lukt dat niet. Het goedkopere illegaal gekapte hout verziekt bovendien de markt voor legaal en duurzaam geproduceerd hout. De Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de onderzochte houthandelaren ondersteunen daarom de oproep aan de overheid om zich in te zetten voor wetgeving die de handel in illegaal hout verbiedt. "Elke illegaal gekapte boom is er één te veel", aldus de VVNH.
Vandaag vindt in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg plaats over hout. Milieudefensie wil dat de kamerleden Minister Verburg naar Brussel sturen om zich tijdens de komende Europese onderhandelingen over FLEGT, het EU actieplan tegen illegale kap en gerelateerde handel, hard te maken voor Europese wetgeving. In december beslist Europa hierover.
Illegale kap en de gerelateerde handel is geen nieuw probleem voor Den Haag. Al in 2003 riep de motie Huizinga-Heringa (CU) de overheid op om zich in te zetten voor wetgeving. In 2004 deden de houtsector en maatschappelijke organisaties eenzelfde oproep. Die lijkt aan dovemansoren gericht. Minister Verburg liet in april nog weten dat wetgeving moeilijk is in verband met internationale handelsverdragen (WTO). NGO's hebben echter al jaren wetgeving op de plank liggen die "WTO-proof" is.
Ondertussen is er nog geen splinter illegaal gekapt hout minder op de markt gekomen. Naar schatting de helft van het hout dat de EU importeert uit risicolanden is illegaal gekapt. In Kameroen is volgens de Wereldbank vijftig procent van de houtkap illegaal, in Indonesië 70 tot 80 procent. Illegale kap is een van de hoofdoorzaken van de wereldwijde ontbossing en leidt tot sociale conflicten en versterking van armoede.
Wie: Milieudefensie en de VVNH (Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen)
Wat: Aanbieden van gezamenlijke oproep van Milieudefensie, ICCO, Greenpeace, VVNH en houthandelaren uit het
Kameroen rapport aan Minister Verburg van LNV
Wanneer: 27 juni, 9:30 uur op het Plein te Den Haag, voorafgaand aan het Algemeen Overleg hout
Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting: 020-5507333
VVNH, Paul van den Heuvel, adjunct-directeur T. 036-5321020; M. 06-20133945, www.vvnh.nl
Het Milieudefensie rapport over Kameroen en de gezamenlijke oproep aan Verburg zijn te downloaden van: www.milieudefensie.nl/globalisering