Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200601350/1
(Bezwaren tegen komst dépendance basisschool in Bergen op Zoom) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Bergse Plaat/Binnenschelde" van de gemeente Bergen op Zoom. Het plan maakt de vestiging van een dépendance van de basisschool Lodijke op de hoek van de Laan van Reimerswaal en de Laan van Hildernisse mogelijk. Het biedt de mogelijkheid voor de bouw van acht klaslokalen met een capaciteit van maximaal 30 kinderen per klaslokaal. Twee omwonenden zijn tegen het plan. Zij vrezen dat de toename van geluid door de school hun woongenot belemmert, dat hun vrije uitzicht met de bouw van de school verloren gaat en dat de dependance afbreuk doet aan de stedenbouwkundige opzet van de wijk. Hun woningen liggen ongeveer 20 meter van de te bouwen school vandaan. Het provinciebestuur is van mening dat het geluidsniveau aanvaardbaar zal zijn en dat het schoolgebouw inpasbaar is in een woonomgeving.


* 200604311/1
(Bezwaren tegen komst van een hoog appartementencomplex in Arnhem) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Alteveer/'t Cranevelt" van de gemeente Arnhem. Het plan maakt de bouw van een 33 meter hoog appartementencomplex en een ondergrondse parkeergarage aan de Oude Kluizeweg mogelijk, naast twee reeds bestaande flatgebouwen. Een groot aantal omwonenden, verenigd in de Huurdersvereniging Veluwestaete en de Vereniging Stadsschoon Arnhem, komt tegen deze provinciale goedkeuring in beroep. Zij vinden dat de noodzaak voor een nieuw appartementencomplex onvoldoende is aangetoond en dat er alternatieve locaties beschikbaar zijn, waar cultuurhistorische waarden en natuurwaarden minder worden aangetast. Met de bouw van het complex verdwijnt volgens de omwonenden een stuk bosgebied. Verder zijn zij van mening dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit.


* 200606202/1
(Bouwvergunning voor supermarkt aan Graafsebaan in Den Bosch) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch heeft verleend voor het verbouwen van een voormalige bouwmarkt tot een supermarkt voor Rosmalen B.V. aan de Graafsebaan in die gemeente. Lidl Nederland, Albert Heijn en Ahold Vastgoed zijn het niet eens met de bouwvergunning. Zij vinden dat de komst van een supermarkt op die plek in strijd is met het bestemmingsplan. Dat bestemmingsplan staat volgens Lidl, Albert Heijn en Ahold Vastgoed de aanwezigheid van een loods, kantoor of magazijn toe, maar geen detailhandel.


* 200606962/1
(Bouwvergunning voor vernieuwing en nieuwbouw zorgcentrum Zwijndrecht)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zwijndrecht heeft verleend voor het gedeeltelijk veranderen, vergroten en vernieuwen van een zorgcentrum aan het Hoofdland in Zwijndrecht. Het gaat om een gedeeltelijke vernieuwing van een zorgcentrum waarin 25 verpleeghuisplaatsen en 45 zorgappartementen worden gerealiseerd en om de nieuwbouw van een woontoren met 44 woningen. Het bestemmingsplan verzet zich tegen deze bouwvergunning, vandaar dat het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan heeft moeten verlenen. Enkele omwonenden zijn van mening dat met de zogenoemde verklaring van geen bezwaar die de provincie Zuid-Holland hiervoor heeft moeten verlenen, niet is voldaan aan de eisen die de wet daaraan stelt. Zij vrezen verder dat de woningen niet overwegend bewoond zullen worden door personen die tot de doelgroep behoren. Ten slotte vinden zij dat het bouwplan een onaanvaardbare inbreuk maakt op de omliggende woonomgeving die bestaat uit laagbouw met tuinen.


* 200700010/1
(Kapvergunning voor zes bomen aan het Olympiaplein in Amsterdam) Uitspraak over de kapvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente Amsterdam heeft verleend aan het stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente voor de kap van zes bomen aan de noordzijde van het Olympiaplein in Amsterdam. Ter compensatie moet het stadsdeel een bedrag van bijna tienduizend euro in het Bomenfonds storten. De stichting Belangenbehartiging Bewoners en Ondernemers Oud-Zuid en een aantal tientallen omwonenden zijn tegen de kapvergunning en zijn, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Amsterdam, in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Zij vinden dat de kap zich niet verdraagt met de uitgangspunten van het Ruimtelijk Programma van het project Herinrichting Sportpark Olympiaplein. Verder vinden zij dat de werkzaamheden ten onrechte niet zijn getoetst aan de gevolgen voor de luchtkwaliteit.