Waterschap Rivierenland

Workshop verantwoorde onkruidbestrijding op verharde terreinen

Onkruid bestrijden op verharde terreinen (parkeerplaatsen, wegen) is lastig. Daarom wordt vaak gegrepen naar chemische bestrijdingsmiddelen. Waar men niet altijd bij stilstaat, is dat die middelen terecht komen in het oppervlaktewater, waardoor ze dat water kunnen verontreinigen. Bij een verantwoorde keuze van de juiste middelen kunnen we die schade aan het milieu aanzienlijk beperken. Ervaringen en adviezen van anderen zijn daarbij van onschatbare waarde. Daarom organiseert Waterschap Rivierenland op 27 juni 2007 een workshop voor gemeenteambtenaren die zich bezig houden met onkruidbestrijding op verharde terreinen binnen hun gemeente.

Recente ontwikkelingen
Op het gebied van onkruidbestrijding op verhardingen zijn twee recente ontwikkelingen van belang:

- Het Landelijk Bestuurlijk Overleg Water heeft eind december 2006 het beleidsadvies `Naar een verantwoord onkruidbeheer op verhardingen' goedgekeurd.

- Het gebruik van glyfosaat, het werkzame bestanddeel in Roundup (?), is door het College voor Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) per
1 januari 2007 aan banden gelegd.

Workshop op 27 juni 2007
Wat deze ontwikkelingen voor gevolgen hebben voor terreinbeheerders bespreken we met elkaar op woensdagmiddag 27 juni tijdens de workshop onder voorzitterschap van wethouder Arie van Doorn van de gemeente Geldermalsen. De heer Van Doorn is als bestuurslid ook betrokken bij de Kaderrichtlijn Water. De workshop vindt plaats in het kantoor van Waterschap Rivierenland aan de Blomboogerd 1 in Tiel. Aanvang 12.30 uur; afsluiting rond 16.30 uur.

Inhoud workshop
Tijdens de workshop schenken we aandacht aan:

- de huidige situatie van de onkruidbestrijding
- onkruidbestrijdingstechnieken en -kosten

- controle op het CTB-besluit door de AID

- het opstellen van een onkruidbeleidsplan

- onkruidbestrijding door particulieren

- onkruidbestrijding door bedrijven, als onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Natuurlijk is er volop gelegenheid om met collega-ambtenaren van andere gemeenten van gedachten te wisselen.

Resultaat
Sommige gemeenten bestrijden het onkruid nu al zonder chemische middelen te gebruiken. Dat zal niet op korte termijn overal haalbaar zijn. Maar wat wel haalbaar is, is met elkaar een grote stap in de goede richting te zetten en te zorgen voor schoner water in onze leefomgeving.