27.06.2007 / 18:11 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting amref flying doctors

Stichting amref flying doctors

Veel wensen voor de gezondheid van Afrikaanse moeders
Amref flying doctors viert 50-jarig jubileum onder grote belangstelling

Samen met 50 Afrikaanse vrouwen en Tweede-Kamerleden heeft AMREF Flying Doctors vandaag op het Plein in Den Haag haar 50-jarig jubileum gevierd. Tijdens de feestelijke lunch presenteerde AMREF haar verlanglijst met wensen voor Afrikaanse vrouwen, een van de kwetsbare groepen waarop de gezondheidsorganisatie zich richt.

Nog steeds sterven veel vrouwen aan de gevolgen van zwangerschap of bevalling. AMREF heeft voor deze groep verschillende wensen: goede seksuele voorlichting, betere begeleiding bij zwangerschap en bevalling, meer getraind gezondheidspersoneel en voor vrouwen toegankelijke, goede gezondheidszorg. De Afrikaanse aanwezigen konden ter plekke hún wensen aan de verlanglijst van AMREF toevoegen. Om er een paar te noemen: het geven van onderwijs over gezondheid op de lagere school, meer ruimte voor vrouwenorganisaties en goede gezondheidszorg voor heel Afrika.

Minister Koenders
De verlanglijst wordt op een later tijdstip aan minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking aangeboden. De politiek was tijdens de lunch vertegenwoordigd in de vorm van Tweede-Kamerleden Chantal Gill'ard van de PvdA, Esmé Wiegman van Scheppingen van de ChristenUnie, Kathleen Ferrier van het CDA en Ewout Irrgang van de SP. Cabaretière Jetty Mathurin presenteerde het evenement en vroeg de politici naar hún wensen voor Afrika. Gill'ard wil professionele begeleiding voor alle Afrikaanse vrouwen. Wiegman van Scheppingen wenst dat alle vrouwen onbezorgd kunnen gezieten van hun zwangerschap. Ferrier hoopt op toegankelijke gezondheidszorg voor alle Afrikaanse vrouwen en Irrgang tot slot wil dat gezondheidszorg voor iedereen, dus ook voor mannen, goed geregeld wordt.

Over AMREF
AMREF (African Medical & Research Foundation) is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in 1957 in Kenia opgericht als 'Flying Doctors'. De organisatie heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika te verbeteren. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. In Nederland zet AMREF Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van AMREF in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika. We ontvangen steun van de Nederlandse overheid, de Nationale Postcode Loterij en ruim 20.000 gevers, waaronder particuliere donateurs, bedrijven en stichtingen. De organisatie beschikt over het CBF Keurmerk.

NOOT VOOR DE REDACTIE,