Provincie Limburg

Persberichten

300.000,-- voor realisatie Centra voor Gezond Leven Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg hebben besloten om in totaal 300.000,- beschikbaar te stellen voor de realisatie van drie tot vijf Centra voor Gezond Leven in Limburg. Samen met de Limburgse partijen betrokken bij preventieve zorg voor ouderen, heeft het Kenniscentrum Ouderen van Vilans, in opdracht van de Provincie, het afgelopen half jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een model voor de functie van het consultatiebureau voor ouderen in Limburg. Dit heeft geleid tot het model Centrum voor Gezond Leven. De opdracht is het gevolg van een door Provinciale Staten vastgestelde motie om gemeenten te stimuleren om consultatiebureaus voor ouderen in te richten. De aanpak, om zon model samen met de betrokkenen zélf te laten maken, is landelijk uniek.

Gedeputeerde welzijn en zorg Odile Wolfs: Gezond ouder worden is éxtra belangrijk voor Limburg omdat we hier, eerder dan in andere delen van Nederland, snel te maken krijgen met vergrijzing en ontgroening. Door de adviezen gegeven door een Centrum voor Gezond Leven op te volgen, kunnen ouderen zo lang mogelijk deel blijven nemen aan de samenleving en doen ze naar verwachting láter en mínder een beroep op hulp- en zorgverlening. Door de functie te vervullen van consultatiebureau zal een Centrum voor Gezond Leven integrale preventieve zorg aan volwassenen en ouderen gaan bieden.

Op basis van het ontwikkelde model heeft het College van Gedeputeerde Staten besloten om partijen, en speciaal de gemeenten, uit te nodigen een projectvoorstel bij de Provincie in te dienen voor de realisatie van een Centrum voor Gezond Leven. Hiervoor kan onder voorwaarden een startsubsidie gekregen worden. Gedeputeerde Staten wil de realisatie en het functioneren van de Centra voor Gezond Leven ook wetenschappelijk laten volgen, om zo te kunnen vaststellen hoe ze in de praktijk werken en of ze aan de verwachtingen voldoen. De financiering van de Centra voor Gezond Leven is in zijn algemeenheid nog een moeilijk punt. Daarom heeft het College ook een brief geschreven naar Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de vraag of het Rijk een structurele, geoormerkte financiering kan regelen voor integrale preventieve zorg voor volwassenen en ouderen. De Provincie Limburg maakt met haar financiële impuls alvast een start mogelijk van de realisatie van Centra voor Gezond Leven en hoopt daarmee bij te dragen aan het gezond ouder worden van de Limburgers.

Het model Centrum voor Gezond Leven De naam Centrum voor Gezond Leven is het resultaat van de opdracht aan Vilans om een model voor de functie van het consultatiebureau voor ouderen in Limburg te ontwikkelen. Het Limburgse veld ziet een Centrum voor Gezond Leven als een centrum waar mensen, vooralsnog vanaf de leeftijd van 50 jaar, terecht kunnen om hun gezondheid te laten controleren en om zich te laten adviseren over hun gezondheid en een gezonde levenstijl. Door vroegtijdige opsporing, signalering, advisering, voorlichting en eventueel doorwijzen biedt het Centrum voor Gezond Leven, op systematisch wijze, integrale preventieve zorg aan volwassenen en ouderen. Er is aandacht voor zowel het lichamelijk, psychisch, sociaal als spiritueel functioneren van de bezoeker van het Centrum. Uitgaande van de mogelijkheden die mensen zelf hebben om voor hun gezondheid te zorgen en hiervoor verantwoordelijkheid te dragen, worden adviezen gegeven. Het is de bedoeling dat een Centrum voor Gezond Leven wijkgericht gaat werken en zo mogelijk een plaats krijgt in de wijk. Bij voorkeur daar, waar voorzieningen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn al met elkaar samenwerken. De medewerkers van een Centrum voor Gezond Leven zullen ook op huisbezoek gaan en via het internet bereikbaar moeten zijn. Het Centrum moet geen nieuwe losstaande voorziening worden, maar ingebed worden in het bestaande aanbod. Om het Centrum goed te kunnen laten functioneren, zullen veel aanbieders op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn met elkaar samen moeten werken. De gemeente zou, gelet op haar taken in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning en van de Wet collectieve preventie volksgezondheid, het initiatief moeten nemen om een Centrum voor Gezond Leven te realiseren.

27-6-2007 08:58