Gemeente Arnhem

Het werkt in het Arnhemse Broek! (27-6-2007)
Uitvoering Actieplan voor onze buurt het Broek is gestart.

In 2006 hebben ministers Pechtold en Nicolai twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor de wijk het Arnhemse Broek. Onder leiding van de stuurgroep Onze Buurt het Broek heeft de gemeente samen met wijkbewoners en instellingen een actieplan gemaakt. Uitvoering van dat plan moet leiden tot een verbetering van de woon- en leefsituatie in het Arnhemse Broek. Verder is het doel om als lokale overheid vertrouwen en gezag in de buurt te herwinnen. Uitvoering van het actieplan is deze maand van start gegaan en heeft een looptijd van 1,5 jaar.

In de stuurgroep Onze buurt Het Broek zitten vertegenwoordigers van gemeente, politie, welzijnsinstellingen en woningbouwcorporaties.

Intensieve benadering en continuïteit
De kracht van het actieprogramma zit vooral in de intensiteit waarmee de wijk benaderd wordt, zowel op sociaal - als op fysiek gebied. Ook de eensgezindheid waarmee alle betrokken partijen aan het werk gaan, is een sterk punt. Het geld van Pechtold en Nicolai kan snel en doeltreffend worden ingezet omdat niet wordt gekozen voor één ding in tien wijken, maar tien dingen in één wijk. De stuurgroep gaat ervan uit dat door het huidige Prachtwijkenbeleid van minister Vogelaar, de continuïteit kan worden gewaarborgd. En juist die continuïteit is van essentieel belang. De wijk zal dan niet terugvallen in oude gewoonten zodra het actieprogramma is uitgevoerd. We laten het Arnhemse Broek niet stikken, aldus verantwoordelijk wethouder van Eeten.

Actieplan
Het actieplan is opgezet aan de hand van een aantal themas, zoals werk, onderwijs, openbare ruimte, sport, kunst, handhaving en veiligheid. Belangrijk uitgangspunt voor de aanpak van de wijk is: geen handhaving zonder zorg. Handhavingsacties zijn nodig waar regels worden overtreden, maar er moet ook aandacht zijn voor de oorzaken van het overtreden van de regels. En er moet verder worden gekeken dan de voordeur. Want de oorzaak van veel problemen ligt juist áchter die voordeur.

Voorbeelden
Enkele voorbeelden uit het actieplan: het werkproject voor jongeren van Stichting Vitesse Betrokken, een werkervaringsproject voor jongeren in de wijk, een extra peuterspeelzaal en training van de leiding daarvan zodat zij problemen bij peuters vroegtijdig herkennen, het project spel aan huis, om kinderen en ouders weer te leren samen spelen, het Maatjesproject voor een positief wij-gevoel en zelfbeeld, kunsteducatie, een wijkcircusgroep, extra inzet opbouwwerk, extra schoonmaak in de wijk, aantrekkelijke inrichting van het Jan van Riebeeckplein, een sportprogramma, politiespreekuur en een campagne melden en aangifte doen, onderlinge uitwisseling van informatie over overlastgevende bewoners door instellingen.