Productschap Margarine


Home

27.06.2007

Tilnorm onder vuur

Werkgevers mogen hun personeel niet meer dan 23 kilo handmatig laten tillen. Dat lijkt het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Naar aanleiding van deze uitspraak gaan het Productschap Diervoeder en het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten op korte termijn in overleg met VNO-NCW en/of MKB-Nederland over de gevolgen en eventuele maatregelen voor de betrokken sectoren.

De impact van het arrest is groot, omdat in Nederland naar schatting zon 2,6 miljoen werknemers regelmatig zonder hulpstukken meer tillen dan 23 kilo. Aandoeningen van het bewegingsapparaat, waaronder rugklachten door zwaar tillen, zijn verantwoordelijk voor 39 procent van de kosten van arbeidsuitval en werkgerelateerde gezondheidszorg. Vóór de uitspraak was er niets geregeld over tillen, behalve in enkele CAOs zoals die van de bouw en de kinderopvang.

De Hoge Raad baseert zijn oordeel op de Amerikaanse NIOSH-formule, die gebruikt wordt om gezondheidsrisicos van bepaalde tilsituaties in te schatten. Hiermee is vastgesteld dat er een gezondheidskundige, wetenschappelijk verantwoorde tilnorm bestaat. Hoewel de norm voor tillen met de hand nog niet wettelijk is vastgesteld, lopen werkgevers door de uitspraak van de Hoge Raad wel het risico aansprakelijk te worden gesteld wanneer zij werknemers meer dan 23 kilo laten tillen.