Ingezonden persbericht
Gorilla-buitenverblijf Blijdorp nog deze zomer 'Bokito-proof'
De afgelopen weken heeft Blijdorp hard gewerkt aan het bedenken van een aangepast ontwerp om het gorilla-buitenverblijf 'Bokitoproof te maken'. Verschillende alternatieven zijn bestudeerd en uiteindelijk is gekozen voor een landschappelijke, duurzame en uiteraard uiterst veilige oplossing. De komende weken gaat Blijdorp er met man en macht tegen aan om het huidige gorilla-eiland om te bouwen tot een 'Bokito proof' verblijf. Als alles meezit, kunnen Bokito en zijn harem deze zomer een geheel nieuw buitengebied betrekken.
Het plan is de gracht te vervangen door een diepe greppel, omzoomd door een fraai begroeide wal die verdiept in het landschap ligt. Verhoogde kijkplekken op het bezoekerspad zorgen voor onbelemmerd zicht over het voormalige eiland met zijn bewoners. Ook het eiland wordt hier en daar verhoogd zodat de bezoekers de gorilla's praktisch op kijkhoogte kunnen waarnemen. De hoogte van de wal, gemeten van het bovenste randje van de betonnen borstwering tot onderin de greppel, is 5 meter. De minimale kijkafstand tot de dieren bedraagt zo'n 6 meter. Het totaal oppervlak van het verblijf wordt door deze opzet een stuk groter, namelijk ruim 2000 m2. De kijkhut komt los te liggen van de wal en blijft op maaiveldhoogte. Hier blijven de gorilla's zichtbaar via een grote gepantserde ruit.
Leuk is dat ook de witneusmeerkatten medebewoners van het nieuwe verblijf gaan worden.
Voor Blijdorp vergt het een enorme inspanning om het verblijf deze zomer gereed te hebben en de bouwactiviteiten zullen aan de bezoekers niet ongemerkt voorbij gaan. Maar als het allemaal meezit, moet het mogelijk zijn om Bokito en zijn familie nog deze zomer op hun hernieuwde 'eiland' te zien. Tot die tijd zullen de gorilla's het moeten doen met hun binnenverblijven en het aangrenzende koepelverblijf, dat vroeger altijd al dienst deed als gorilla-buitenverblijf. In dit tijdelijke buitenverblijf zijn de gorilla's helaas niet zichtbaar voor de bezoekers.
In het binnenverblijf zijn de maatregelen vooralsnog hetzelfde als direct na Bokito's ontsnapping. Dat wil zeggen dat er hekken zijn geplaatst om bezoekers op grotere afstand van de gorilla's houden en (oog)contact op korte afstand te vermijden. Voor de toepassing van eenzijdig folie op de ruiten loopt nog steeds een proefperiode. Ook is er camerabewaking om de gedragingen van de gorilla's en bezoekers goed te kunnen observeren. Extra bordjes (naast de al aanwezige bordjes 'niet tikken en flitsen') wijzen er nog eens nadrukkelijk op de dieren niet van korte afstand in de ogen te kijken omdat dit als bedreigend wordt ervaren. Het buitenverblijf was altijd al voorzien van infoborden over de verschillende gezichtsuitdrukkingen van de gorilla's en hun betekenis.
Zie voor overige informatie feiten m.b.t. Bokito: www.diergaardeblijdorp.nl
NOTE voor de redactie: via www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer is het mogelijk om de ontwerpschetsen te downloaden.
NIET DRIE MAAR VIJF KAMELEN
Begin mei arriveerden drie nieuwe kamelen in de Diergaarde. Nog diezelfde maand bevielen twee van de drie vrouwtjes in Blijdorp van een gezond jong. Omdat zij nog in de gebruikelijke quarantaineperiode zaten, kon het publiek ze niet zien. Sinds kort is de familie dagelijks te bewonderen op de Mongoolse Steppe.
De kamelen zijn in Blijdorp terecht gekomen omdat zij niet mochten
doorreizen naar hun bestemming (een Engelse dierentuin), in verband met
de uitbraak van blauwtong-ziekte. Er moest dus en andere plek voor ze gevonden
worden. Blijdorp was nog op zoek naar nieuwe kamelen, dus kwamen de drie
kamelen naar Rotterdam. Twee vrouwtjes bleken hoog drachtig en bevielen kort
na aankomst. Op 6 mei kwam Mareille ter wereld en op 24 mei Neel. De twee
kleine kameeltjes zijn een zeer welkome bonus, want de Mongoolse Steppe in Blijdorp huisvest nu een wel erg aantrekkelijke groep kamelen! Overigens delen de kamelen hun verblijf met de veel zeldzamere onagers (wilde halfezels uit Iran) die in het wild bijna uitgestorven zijn. Bij toerbeurt bewonen kamelen en onagers ieder hun eigen deel van de Mongoolse Steppe, omdat het samenwonen van beide soorten in Blijdorp helaas geen succesvolle combinatie is gebleken.
BIZARRE KUIKENS
In de couveuses van de vogel-opfokruimte in de Rivièrahal worden momenteel enkele bijzondere vogelkuikens grootgebracht. Hoewel de verzorgers deze kuikens met de hand grootbrengen, kunnen de vogels toch door een groot raam bekeken worden.
Het dichtst achter de ruit in de eerste couveuse zit een jonge Australische uilnachtzwaluw: een wittig pluizenbolletje met een gigantisch grote bek, waarin met voedertijd complete eendagsmuizen verdwijnen. Dit vogeltje kwam op 18 juni uit het ei. Blijdorp is erg blij met dit jong, want het is wel zo' n vijftien jaar geleden dat er voor het laatste een uilnachtzwaluw in Blijdorp werd grootgebracht. De volwassen Australische uilnachtzwaluwen zijn overigens achter de schermen ondergebracht en zijn dus niet voor de bezoekers te zien.
In de volgende couveuse zitten twee jonge toco toekans, die op 9 juni uit het ei kwamen. Jonge toekans komen volledig kaal en hulpeloos ter wereld en zien er in mensenogen erg lelijk uit. Maar ze groeien snel en krijgen al gauw de eerste veren en de typerende reuzensnavel. Dat is te zien in de derde couveuse met nog eens twee toco toekans. Zij zijn al veel meer herkenbaar als toekans, want zij zijn een stuk ouder dan hun jongere broertjes/zusjes: zij kwamen half mei uit het ei.
De vier jonge toco toekans in Blijdorp zijn heel bijzonder: in Europa wordt met deze vogels nauwelijks gefokt. Naast Blijdorp heeft alleen de dierentuin van Londen recentelijk succes kunnen boeken. De fok met toekans in dierentuinen is sowieso ongebruikelijk en Blijdorp zet daarom alles op alles om jonge toekans groot te brengen. De laatste jaren heeft Blijdorp al veel succes geboekt met o.a. zwavelborsttoekans en toco toekans.
De ouders van de jonge toekans zitten in de Tropenkas en hebben alweer nieuw e eieren gelegd! Om geen risico te lopen, zijn de eerdere eieren (na een tijdje broeden door de ouders) weggehaald en in de broedmachine uitgebroed. Nu er vier jongen zijn, mogen de ouders zelf proberen eventuele jongen groot te brengen.
---
Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer
Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427