Praktische hulp bij taalscholing voor bedrijven

27.06.2007 / 15:07 / Rubriek: Economie / Organisatie: Stichting lezen & schrijven

Stichting lezen & schrijven

PERSBERICHT

Den Haag, 27 juni 2007

Praktische hulp bij taalscholing voor bedrijven

Stichting Lezen & Schrijven lanceert vandaag in het kader van het landelijke Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2006 - 2010 Van A tot Z betrokken - vijf praktische digitale instrumenten waarmee bedrijven meer rendement uit hun werknemers kunnen halen. De instrumenten bieden ondersteuning om het taalniveau van medewerkers te verbeteren en maken deel uit van het startpakket Taalkracht voor bedrijven.

In Nederland is 6 procent van het aantal werkenden laaggeletterd, ofwel 1 op de 15 werknemers. Door het aanbieden van taalscholing aan laaggeletterde werknemers stijgt niet alleen het taalniveau, maar ook de motivatie, de inzet en het verantwoordelijkheidsgevoel van deze medewerkers. Tegelijkertijd daalt het ziekteverzuim en het aantal klachten. Om bedrijven te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van taalscholing, ontwikkelden CINOP, ITTA en Taalvakwerk in het kader van Taalkracht voor bedrijven vijf digitale instrumenten. Met deze instrumenten kan een bedrijf onder andere de kosten en de baten van taalscholing uitrekenen, analyseren wat voor vaardigheden er vereist zijn om het werk optimaal te kunnen uitvoeren en welke stappen er nodig zijn om taalscholing op de werkvloer aan te bieden.

Startklaar voor taalscholing
Het pakket bestaat uit vijf digitale instrumenten die eenvoudig in het gebruik zijn:
1. De taalkrachtplanner biedt een stappenplan dat een bedrijf kan doorlopen om werknemers taalscholing aan te bieden. Iedere stap bevat uitvoeringstips.
2. De ROI-calculator berekent de opbrengsten van taalscholing en zet dit af tegen de kosten.

3. Taal in taken toont welke taalvaardigheden vereist zijn voor de werkzaamheden binnen een bedrijf.

4. De inkoopwijzer helpt bij het beoordelen van verschillende scholingsmogelijkheden. Hiermee kiest een bedrijf de taalscholing die past bij de kwaliteitseisen van het bedrijf.

5. Met werk aan taal stelt een bedrijf een training samen voor leidinggevenden die werknemers kunnen begeleiden bij het scholingsproces.

De instrumenten zijn kosteloos te downloaden op www.taalkrachtvoorbedrijven.nl.

Taalscholing in de praktijk
De Oosterhoutse banketbakkerij Merba ging vorig jaar al aan de slag met taalscholing en ontving daarvoor de nationale alfabetiseringsprijs. Bedrijfsleider Jaap Visser: - In ons bedrijf wordt steeds meer geautomatiseerd. Als je je personeel voor je bedrijf wilt behouden, zul je ze moeten opleiden. Maar dan moeten ze wel kunnen lezen. Het is heel moeilijk om een machine te bedienen als je niet taalvaardig bent. - Veertig personeelsleden zijn met de cursus begonnen. Veertien van hen konden helemaal niet lezen. Inmiddels zijn vele werknemers geslaagd en heeft Merba de nationale alfabetiseringsprijs 2006 uit handen van toenmalig staatssecretaris van onderwijs Bruno Bruins ontvangen.


Noot voor de redactie,