Wmo draagt bij aan kwaliteit van leven in Maastricht
"Samen Maastricht" is de titel van het concept-beleidsplan Wmo 2008-2011.
De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) neemt als uitgangspunt de eigen verantwoordelijkheid en onderlinge solidariteit van burgers. Maar, als iemand het niet meer zelf kan zorgt de gemeente ervoor dat ondersteuning geboden wordt om de zelfredzaamheid van die persoon te vergroten of de gemeente zorgt voor compensatie van de bestaande beperkingen. In het bestuursakkoord "Meer voor de mensen; bouwen aan een sterk en sociaal Maastricht" is opgenomen dat de WMO wordt ingevoerd naar Maastrichtse maat.
Het College verstaat daaronder dat zij de sociale ontwikkeling van de stad wil versterken met als doel een verbetering van de kwaliteit van leven van de individuele burger in zijn omgeving. Daarom wordt gestimuleerd dat mensen zich meer bewust zijn van hun eigen kracht en deze beter benutten. Niet in de laatste plaats door oog te hebben voor elkaar.
De gemeente wil meer dan voorheen aansluiten bij de initiatieven die hieruit voortkomen. De gemeente zal een stevig beroep doen op het organiserend vermogen van het maatschappelijk middenveld. En daarnaast professionals meer dan ooit aanspreken op het leveren van maatwerk in samenwerking met andere partijen. Om dit alles waar te kunnen maken doet de gemeente een nadrukkelijk beroep op buurtgericht werken voor de uitvoering van de WMO. Er wordt ook nadrukkelijk gekozen voor een brede invulling van het begrip "kwaliteit van leven".
Het gaat hierbij om de reële mogelijkheid van een persoon iets te doen of te zijn, met andere woorden de ontplooiïngs- of realisatiemogelijkheden die een persoon in zich heeft. Voorbeelden van persoonlijke ontplooiïngs- of realisatiemogelijkheden zijn: gezond zijn, zorgen voor iemand, kunnen lezen en schrijven, kunnen werken, kunnen wonen, kunnen sporten, kunnen ontspannen, contacten kunnen aangaan en onderhouden enzovoort.
Twee groepen hebben de bijzondere aandacht van de gemeente:
* burgers worden uitgedaagd tot het inzetten van hun persoonlijke kwaliteiten voor hun directe omgeving;
* burgers die de benodigde mogelijkheden voor een prettig en zelfstandig leven ontberen wordt adequate ondersteuning geboden.
Door deze aanpak hoopt de gemeente dat burgers voor oplossingen van problemen zich niet per definitie tot de overheid wenden, maar ontdekken dat oplossingen vaak binnen handbereik zijn in de eigen omgeving. Dit moet leiden tot prettiger samen leven in sterke wijken. En zo blijft er voldoende ruimte voor ondersteuning aan mensen die het echt nodig hebben.
Inspraak
Het concept plan is vorige week gepresenteerd aan belanghebbenden zoals buurtkaders, cliëntorganisaties, adviesorganen en aan alle betrokken partners op het terrein van wonen, welzijn, zorg en inkomen. Deze informatiebijeenkomst werd bezocht door 160 personen die als eerste het conceptbeleidsplan in ontvangst konden nemen.
Het concept-plan wordt nu voorgelegd aan de adviesorganen van Maastricht, zijnde de Adviescommissie Platform WMO-Belangen waarin 24 cliëntorganisaties zijn vertegenwoordigd, de Adviescommissie Seniorenbeleid, de Adviescommissie CIMM (commissie Integratie en Mondialisering Maastricht) en de Adviescommissie Jongerenraad Maastricht Maar ook individuele bewoners, buurtkaders, het Platform Gehandicaptenbeleid Maastricht, organisaties
en instellingen kunnen hun schriftelijke reactie geven tot uiterlijk 10 augustus 2007.
Aansluitend wordt het beleidsplan, inclusief de verwerkte reacties, voorgelegd aan de gemeenteraad. De bedoeling is dat deze in september een besluit nemen.Geïnteresseerden kunnen het plan bekijken op www.maastricht.nl/WMO-Beleidsplan
Gemeente Maastricht