Gemeente Soest

Kostbare bezittingen

Datum: 27/06/2007

Merken en registratie van kostbare bezittingen

Bij diefstal, bijvoorbeeld na een inbraak, wil de politie van u weten wat er zoal gestolen is. Het is dan handig wanneer u een lijst van kostbare bezittingen in huis heeft. Dit bevordert de opsporing en teruggave. Voor het registreren van uw eigendommen (bijvoorbeeld televisie, fototoestel, sieraden, rijbewijs, paspoort) kunt u een registratiekaart gebruiken. Deze is ook bij elk politiebureau gratis te krijgen.

Daarop kunt u (eventueel met hulp van garantiebewijzen en leveranciers) alle belangrijke gegevens van uw kostbare bezittingen, zoals merk, type of serienummer, gemakkelijk invullen. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hiermee aanzienlijk groter.

De politie geeft meerdere registratiekaarten uit die ook gedownload kunnen worden vanaf de website www.politie.nl/utrecht onder het aandachtsveld "preventie". De formulieren zijn in pdf-formaat. U kunt ze uitprinten en invullen. Naast deze formulieren vindt u in deze rubriek ook een meterkastkaart. Met deze kaart weet de politie of een andere instantie wie er kan worden gewaarschuwd in geval van een woninginbraak of andere calamiteit.

Hoe en wat?

Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar maken! U kunt bij het merken gebruik maken van een graveerstift of een UV-pen die in de warenhuizen vrij te verkrijgen zijn. De politie beschikt over een UV-lamp om deze "onzichtbare" merken weer zichtbaar te maken.

Het aanbrengen van UV-informatie kunt u bijvoorbeeld toepassen bij een LCD- of plasmascherm. Deze televisies mogen zich helaas verheugen op grote interesse bij het inbrekersgilde. Door met een UV-pen de postcode en het huisnummer op de achterzijde van het scherm aan te brengen maakt u de televisie uniek waardoor deze bij inbrekers of helers makkelijker is terug te herleiden naar een woninginbraak.

Voor sieraden geldt dat u deze nauwkeurig omschrijft op een registratieformulier en een foto maakt van het kleinood. Doe dit bij voorkeur met een digitale camera en maak gebruik van een macro-instelling waardoor het sieraad gedetailleerd in beeld komt. Sla de beelden op en berg deze goed op. Laat de beelden in geen geval alleen op de camera achter omdat digitale camera's als buit ook interessant zijn en u op deze wijze ook uw foto's kunt kwijtraken!

Registreer ook van uw mobiele telefoon het nummer dat aan de binnenzijde (bij batterij) is genoteerd. Dit nummer bestaat uit 15 of 16 cijfers en staat bekend als het IMEI-nummer.

Op deze wijze kunt u bij uw aangifte een goede omschrijving van uw eigendommen geven waardoor de opsporing vergemakkelijkt wordt!

Lees de gehele of een geselecteerde tekst voor.