Waterschap Groot Salland

De werking van de balgstuw bij Ramspol is geëvalueerd. Vanaf de oplevering in december 2002 tot nu toe is de stormvloedkering 12 keer in werking getreden. Zowel het Waterschap Groot Salland als de aannemer deden hierdoor inmiddels veel ervaring op met het functioneren en beheren van de stormvloedkering die West-Overijssel beschermt tegen hoogwater van het IJsselmeer.

Risicoanalyse
Bij de bouw van de balgstuw is uitgegaan van het aanvaardbare risico dat de kering maximaal 1 x per 2.850 sluitingen faalt. De nu opgestelde risicoanalyse wijst uit dat deze faalkans niet wordt gerealiseerd. Bij deze eerste theoretische benadering is gekeken naar alle mogelijke oorzaken van falen. Zo staan bijvoorbeeld niet alle onderhoudsprocedures op schrift. Maar hoewel deze wel als zodanig wordt uitgevoerd, telt deze als een risico op falen van de kering. Duidelijk is geworden dat bij het werken met faalkansen een scherper beheer en onderhoud hoort. Met andere woorden, kwantitatief aantoonbaar beheer en onderhoud, denkend vanuit een faalkans. Voor civiel technische werken is dit een nieuwe ontwikkeling, die om een heel andere benadering en instelling vraagt dan destijds bij het ontwerp en de bouw van de kering.

Knelpunten
De uitgevoerde evaluatie leert welke knelpunten er zijn of kunnen optreden, welke elementen bijdragen aan de faalkans en hoe hierin verbeteringen aangebracht kunnen worden.
De bijdrage van de risico's aan de faalkans voor de balgstuw is voor 70 % toe te wijzen aan (mogelijk) foutief menselijk handelen tijdens onderhoudswerkzaamheden (omdat bijvoorbeeld niet wordt gewerkt volgens schriftelijke procedures). Aanvaringsrisico's veroorzaken op Ramspol 25 % van de risico's. De resterende risico's, zoals brand, bliksem, technisch falen en falen van software, bepalen de overige 5%.

Maatregelen
Reeds genomen en nog te nemen maatregelen moeten ertoe leiden dat de kans op falen van de Balgstuw vóór het komende stormseizoen (vanaf 15 oktober 2007) is teruggebracht van de huidige berekende faalkans van
1 op 22 sluitingen naar 1op 1.000 sluitingen. Daarvoor is een aantal acties en aanpassingen nodig en gaat het om:

* het opstellen van procedures voor onderhoudshandelingen, om de kans op foutief menselijk handelen te minimaliseren;
* de inzet van patrouilleschepen tijdens proef- en onderhoudssluitingen, om de kans op aanvaring te minimaliseren;
* verbetering van de herkenbaarheid van een (gesloten) balgstuw door het aanbrengen van extra markeringen en door een verbeterde communicatie met de schippers.

* de continuïteit en kwaliteit van de beheerorganisatie Ramspol wordt verder vergroot door uitbreiding in de personele sfeer, o.a. met een risicospecialist.

* na afloop van elke sluiting vindt inspectie plaats door duikers op de juiste ligging van het balgdoek in de drempelconstructie op de waterbodem.

* het waterschap neemt deel aan het recent opgerichte nationale beheerdersnetwerk stormvloedkeringen (o.a. Maeslantkering, stormvloedkering Oosterschelde) om specifieke kennis over faalkansen en beheer/onderhoud van stormvloedkeringen te ontwikkelen en om kennis en ervaring met anderen te delen. Hiertoe hebben Bert Keijts, directeur-generaal Rijkswaterstaat en Sybe Schaap, dijkgraaf Waterschap Groot Salland, onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend.