Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft vandaag een extra bijdrage toegezegd voor een uitvoerige opknapbeurt van drie beeldbepalende panden op de Paul Krugerlaan. De panden moeten vóór 2008 zijn opgeknapt, als voorbeeld voor de andere voorgevels van deze winkelstraat in Transvaal. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) van de gemeente Den Haag is enthousiast: Hiermee hoop ik dat nog meer eigenaren gaan investeren om hun woning of winkel op te knappen en dat de Paul Krugerlaan aantrekkelijker wordt.

De eigenaren van de drie beeldbepalende panden ontvangen samen een bijdrage van in totaal 220.000 euro. Hiermee kunnen ze onder meer hun daklijsten, dakkapellen en kozijnen renoveren of vervangen. Alleen deze eigenaren kunnen deze bijdrage ontvangen, omdat ze panden op strategische plekken op de Paul Krugerlaan bezitten en vooruitlopend op de andere eigenaren willen investeren. Eén pand is een ´De Gruyterpand, van een vroegere kruideniersketen. Deze is van bijzonder architectonische waarde en wordt daarom net als de andere De Gruyterpanden in Den Haag gerestaureerd.

Basissubsidie trekt aandacht
Naast de bovengenoemde extra bijdrage, kunnen alle pandeigenaren op de Paul Krugerlaan sinds januari 2006 een basissubsidie krijgen als ze hun winkel- of woonvoorgevel opknappen. Voorwaarde hiervoor is dat wordt opgeknapt volgens het gevelplan Paul Krugerlaan. Dit plan zorgt ervoor dat alles dezelfde uitstraling krijgt.

Basissubsidie winkels populair
Voor winkels van negen meter breed bedraagt de subsidie maximaal 6.000 euro. Al 108 winkel-eigenaren hebben deze subsidie aangevraagd. Daarmee is er nog maar 100.000 euro over van de beschikbaar gestelde 1 miljoen euro.

Basissubsidie woningen start
Voor woningen is de maximumsubsidie 8.000 euro per pand. In totaal is hiervoor 1,2 miljoen euro beschikbaar. Deze officiële aanvragen moeten nog binnenkomen. Momenteel worden de woningeigenaren over de regeling geïnformeerd en wordt gezocht naar een gezamenlijke aanpak voor het schoonmaken van de voorgevel en reparatie/vervanging van de woningvoordeuren.

Kwaliteitsverbetering Paul Krugerlaan
Deze subsidieregelingen passen in de grootschalige aanpak van de Paul Krugerlaan. Niet alleen de gevels worden vernieuwd, maar ook de openbare ruimte. Daarmee moet winkelen in Transvaal veiliger en aantrekkelijker worden. De gemeente heeft Transvaal ook aangewezen als onderdeel van één van de negen kansenzones in Den Haag. Daartoe knapt ze in het hele gebied woningen op en stimuleert een goed vestigingsklimaat voor multiculturele ondernemers.