Partij voor de Dieren
26-06-2007
Consument is niet gebaat bij waterkippen in het schap
Den Haag, 26 juni 2007- Kippenvlees kan soms tot wel 35% water
bevatten. Vlees wordt geïnjecteerd met een mengsel van water en
eiwitten. Zonder de eiwitten blijft het water namelijk niet hangen in
het vlees. Bedrijven gebruiken hiervoor ook varkenseiwitten uit
slachtafval van varkensvlees. De Partij voor de Dieren heeft vandaag
kamervragen gesteld om te achterhalen of de minister deze praktijken
wenselijk vindt. Mede doordat het verkopen van water als kippenvlees
er voor zorgt dat het prijsverschil met duurzame alternatieven zoals
scharrelkippen en biologische kippen extra groot wordt.
De Partij voor de Dieren vraagt de minister of zij bereid is de
voorlichting over het injecteren van water in kippenvlees te
verbeteren zodat consumenten weten wat zij kopen. Het injecteren wordt
vooral gedaan om de prijs van kippenvlees laag te houden en de winst
van kippenslachterijen te verhogen. De Partij voor de Dieren pleit
voor goede informatie over de productiewijze van voedsel zodat
consumenten zodat ze ook kunnen kiezen voor duurzaam voedsel.
Kamervragen:
1. Kent u het bericht `Britten briesen om natte Nederkippen' (Metro,
26 juni 2007)?
2. Kunt u aangeven of Nederlandse pluimveevlees producenten volgens
de EU regels werken wat betreft de richtlijnen voor het injecteren
van kippenvlees met water en het tumbelen van kippenvlees om water
op te nemen? Zo ja, kunt u aangeven hoe 63.000 ton geïnjecteerd
kippenvlees met verkeerde etiketten op de Engelse markt terecht
heeft kunnen komen en welke maatregelen u gaat nemen om deze
misdadige praktijken te voorkomen? Zo neen, welke maatregelen gaat
u nemen om te garanderen dat pluimveevlees producenten zich houden
aan de Europese regels?
3. Kunt u aangeven welke belangen de Europese Unie heeft bij het
toestaan van het injecteren van water en het tumbelen van
kippenvlees om water op te nemen en waarom zij hiervoor
richtlijnen heeft geïmplementeerd?
4. Kunt u aangeven wat in Nederland het maximum toegestaan percentage
water in kippenvlees is en hoe dit maximum percentage is bepaald?
5. Kunt u aangeven wat de reden en het nut is van het injecteren van
kippenvlees met water en het tumbelen van kippenvlees om water op
te nemen?
6. Kunt u aangeven wat het belang van de consument is bij het kopen
van kippenvlees wat is geïnjecteerd met water? Kunt u aangeven wat
daarbij de meerwaarde is ten opzichte van kippenvlees zonder
water?
7. Kunt u aangeven of u de verkoop in Nederland van kippenvlees met
water wenselijk acht en kunt u aangeven waarom?
8. Kunt u aangeven of in Nederland een verplichting bestaat tot het
vermelden van waterpercentages op het etiket? Zo ja, wie
controleert of dat daadwerkelijk gebeurt en of de vermelde
percentages juist zijn? Zo neen, bent u voornemens deze
verplichting in te voeren?
9. Deelt u de mening dat consumenten betere keuzes kunnen maken als
ze weten wat ze kopen? Zo ja, op welke wijze wilt u consumenten
beter op de hoogte stellen van de aanwezigheid van toegevoegd
water in kippenvlees en ziet u dit als een taak van de overheid?
Zo neen, waarom niet?
10. Kunt u aangeven op welke wijze de consument beschermd wordt tegen
de verkoop van kippenvlees met hoeveelheden toegevoegd water die
het maximum percentage overschrijden?
11. Acht u deze bescherming van consumenten tegen kippenvlees met
teveel toegevoegd water voldoende? Zo ja, op welke wijze en hoe
wordt dit gecontroleerd en welke resultaten hebben deze controles
de afgelopen vijf jaar opgeleverd? Zo neen, op welke wijze gaat u
de controle verbeteren en binnen welke termijn?
12. Deelt u de mening dat het inspuiten van water in kippenvlees of
het tumbelen van kippenvlees om water op te nemen misleidende
activiteiten zijn die de vleesindustrie veel geld opleveren omdat
zij consumenten water als vlees verkopen en consumenten vaak niet
op de hoogte zijn van het toegevoegde water? Zo ja, op welke wijze
gaat u consumenten beschermen tegen misleidende of ontbrekende
informatie over water in kippenvlees en op welke termijn? Zo neen,
waarom niet en kunt u aangeven of en hoe consumenten kunnen
controleren of het door hun gekochte kippenvlees water bevat en in
welk percentage?
13. Deelt u de mening dat consumenten beter beschermd moeten worden
tegen kippenvlees met water? Zo ja, op welke wijze en binnen welke
termijn?
14. Is het waar dat aan biologisch kippenvlees geen water toegevoegd
mag worden? Zo ja, deelt u de mening dat hierdoor het
prijsverschil tussen biologisch en gangbaar kippenvlees erg groot
is en dat daardoor oneerlijke concurrentie plaatsvindt? Zo neen,
wat is het maximum percentage water dat aan biologisch kippenvlees
mag worden toegevoegd en vindt u dat aanvaardbaar?
15. Deelt u de mening dat het toevoegen van water aan kippenvlees de
prijs van kippenvlees kunstmatig laag houdt en dat dit onnodige
concurrentie barrières opwerpt voor meer duurzame producten
waarbij geen water wordt geïnjecteerd?
16. Is het waar dat het toevoegen van water in kippenvlees alleen
mogelijk is als in dit water eiwitten worden opgelost? Zo ja, kunt
u aangeven of u het bijmengen van eiwitten in het water wenselijk
vindt en waarom? Zo neen, welke andere toevoegingen zijn nodig om
water te kunnen injecteren in kippenvlees en zijn deze
toevoegingen van dierlijke oorsprong?
17. Is het waar dat hiervoor ook varkenseiwitten worden gebruikt; vaak
afkomstig uit slachtafval of uit de productie van varkensvlees?
18. Kunt u aangeven of u het wenselijk acht dat varkenseiwitten worden
toegevoegd aan het water dat in kippenvlees terecht komt? Zo ja,
waarom? Zo neen, op welke wijze wilt u dit aanpakken en binnen
welke termijn?
19. Kunt u aangeven hoe consumenten die geen varkenseiwitten willen of
kunnen eten zich kunnen beschermen tegen varkenseiwitten in
kippenvlees?
20. Deelt u de mening dat de aanwezigheid van varkenseiwitten in
kippenvlees verboden zou moeten zijn? Zo ja, wanneer gaat u dit
verbod implementeren? Zo neen, waarom niet?