Trimbos-instituut

27-06-2007
Depressieve patiënten met lichamelijke ziekten vragen aparte aandacht

Utrecht, 27 juni 2007. De gezondheidszorg is onvoldoende afgestemd op de behandeling van mensen met een depressie die ook een lichamelijke aandoening hebben. Het gaat om ongeveer 800.000 Nederlanders die lijden aan een depressie en waarvan 30% ook aan lichamelijke ziekte heeft zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Voor deze groep loopt herkenning en behandeling achter. Dit leidt tot een slechte kwaliteit van leven en tot meer kosten door langdurig ziekteverzuim, veelvuldig artsenbezoek en langere opnameduur. Herziening van de organisatie van zorg is dringend nodig.

Zo blijkt uit de programmeringstudie Zorg voor heel de mens van het Trimbos-instituut. In deze programmeringsstudie wordt beschreven wat er nodig is om de kennis en het beleid te verbeteren op het terrein van psychiatrische en somatische comorbiditeit, het samengaan van psychiatrische en lichamelijke ziekten.

Preventie nodig
In de algemene bevolking is een belangrijke toename zichtbaar van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Dat geldt ook voor veel mensen met een depressie. Een gerichte preventieve aanpak voorkomt complicaties. Dit vergt speciale aandacht, omdat depressieve patiënten door de aard van hun problematiek vaak niet zelf aan de bel trekken.

Voor depressie, diabetes, en hart- en vaatziekten zijn vaak wel behandelmethoden bekend, maar deze zorg bereikt depressieve patiënten in onvoldoende mate. Patiënten die met een lichamelijke ziekte worden opgenomen in het ziekenhuis worden onvoldoende gescreend op depressie, terwijl het tegelijk voorkomen van depressieve symptomen naast de lichamelijke problemen, een goede behandeling van de lichamelijke ziekte bemoeilijkt. Dit leidt tot meer kosten. Daarnaast blijkt dat bij depressieve patiënten die worden behandeld in de ggz onvoldoende wordt gelet op het voorkómen en behandelen van zaken als diabetes, en hart- en vaatziekten. Hier kan een aanpassing van zorgprogramma's uitkomst bieden.

Integrale zorg
Zowel in de eerste lijn, in algemene ziekenhuizen als in ggz-instellingen kan een voortvarende aanpak van deze gecombineerde problematiek soelaas bieden. Nauwe samenwerking tussen psychiaters, internisten en huisartsen waarbij een structurele aanpak wordt geboden aan depressieve patiënten gericht op het tegengaan van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten kan een oplossing bieden en mogelijkheden daartoe moeten worden onderzocht.

Zorg voor heel de mens. Psychiatrische en somatische comorbiditeit. Uitgave: Trimbos-instituut, 2007. Auteurs: CM van der Feltz-Cornelis, J. Nuyen, J. Verdurmen, AM Pot, e.a. Deze uitgave is te bestellen via www.trimbos.nl/producten of telefonisch 030-297 11 80; fax: 030-297 11 11; e-mail: bestel@trimbos.nl. Onder vermelding van het artikelnummer AF0765. ISBN 978-90-5253-589-0.

---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het Trimbos-instituut. Telefoon 030 - 297 11 00. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11