Gemeente Alkemade


Bedenk een naam voor uw nieuwe gemeente

27-06-2007

De gemeenteraden van Alkemade en Jacobswoude nodigen u uit mee te denken over de naam van de nieuwe gemeente. Op deze wijze willen zij u meer bij de fusie betrekken. Zij hebben wel enkele voorwaarden gesteld aan de naamgeving, en vragen u - als u een voorstel doet - dit ook kort toe te lichten. Onder alle inzenders worden tien waardebonnen verloot. En bent u degene van wie het voorstel door de gemeenteraad wordt overgenomen, dan wordt u extra in het zonnetje gezet. Kortom, u bent nu aan zet: Bedenk een goede naam en stuur uw voorstel vóór 20 juli 2007 in met behulp van het daarvoor bestemde digitale formulier.

De gemeenteraden hebben vijf criteria genoemd waar een naamsvoorstel aan moet voldoen:
* de naam moet herkenbaar en acceptabel zijn voor alle inwoners;
* de naam moet herkenbaar zijn en aantrekkingskracht hebben voor overige Nederlanders;
* de naam moet gemakkelijk uit te spreken zijn;
* de naam moet geen verwarring met andere (gemeente)namen oproepen;
* de naam moet bij voorkeur passen bij de identiteit, aard en geschiedenis van de nieuwe gemeente. De gemeenteraden stellen dat de naam die u inzendt aan minimaal twee van deze criteria moet voldoen. Als u inspiratie heeft voor twee namen, mag u ook twee naamsvoorstellen doen. U mag dit naamsadvies ook anoniem doorgeven, maar dan kunt u niet aan de verloting van de prijzen meedoen.

Advies
De gemeenteraden van Alkemade en Jacobswoude willen de voorstellen van de inwoners als advies gebruiken. Uiteindelijk zijn de gezamenlijke gemeenteraden verantwoordelijk voor de definitieve naamskeuze. De raden willen dat de begeleidingscommissie, bestaande uit raadsleden, een gemotiveerde selectie maakt uit alle inzendingen. En vervolgens op basis van deze selectie een advies aan de gezamenlijke raden geeft. Mogelijk wordt deze begeleidingscommissie bijgestaan door vertegenwoordigers van historische of heemkundige organisaties. De gemeenteraden moeten uiterlijk in oktober tot een definitieve naamskeuze komen en deze aan de minister van Binnenlandse Zaken doorgeven.

Informatie
Wilt u meer over deze actie, bel met de communicatieadviseur van het Projectbureau Fusie, Geert Geujen, tel (071) 33 27 223 of (0172) 50 31 00 , e-mail: herindeling@alkemade-jacobswoude.nl. We zullen u na de zomervakantie informeren over de resultaten van de naamgevingsactie.