RVD / Kon.Huis nr. 155:

PRINSES MÁXIMA BEZOEKT KENIA VOOR MICROFINANCIERING

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden brengt van 27 t/m 29 juni een bezoek aan Kenia. De Prinses woont een VN-vergadering bij en gaat een aantal gesprekken voeren over een toegankelijke financiële sector in Afrika met bewindslieden en bestuurders van de centrale banken uit Kenia en Oeganda.

De Prinses woont in Kenia een vierde vergadering bij van de VN-Adviseursgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector. De groep bespreekt tijdens deze vergadering onder andere het besluit van de G8 tot oprichting van een speciaal fonds voor microfinanciering in Afrika. Daarnaast bespreken de adviseurs de acties die nodig zijn om financiële diensten in Afrika en andere regio's voor iedereen toegankelijk te maken.

De doelstellingen van de VN-Adviseursgroep zijn: verbreden van publieke en politieke bewustwording, passende regelgeving en toezicht, verdere professionalisering van de sector, het betrekken van de private sector en de noodzaak om de effecten van microfinanciering te meten. De Prinses levert aan deze doelstellingen een bijdrage door vanuit haar hoedanigheid als lid van de groep gesprekken te voeren met het bedrijfsleven, donoren, wetgevers, toezichthouders, microfinancieringsinstellingen en internationale organisaties. De VN-Adviseursgroep komt eenmaal per kwartaal bijeen.

Daarnaast zal de Prinses zich in Kenia laten informeren over de laatste technologische ontwikkelingen die kunnen helpen bij het toegankelijk maken van financiële diensten, zoals bijvoorbeeld het regelen van bankzaken via de mobiele telefoon. De mobiele telecommunicatie in Kenia groeit snel en er wordt op dit punt veel vooruitgang geboekt. Aandachtspunten zijn het achterblijven van de groep laagopgeleide vrouwen zonder mobiele telefoon, de beperkte hoeveelheid mensen die sparen en de onbekendheid bij de consument over hoe om te gaan met financiën.

Noot voor redacties (