Ingezonden persbericht


het Keringhuis
Publiekscentrum Water

Persbericht
Datum: 15 juni 2007

27 juni t/m 25 juli 2007:

Tentoonstelling Molens in Zuid-Holland
in het Keringhuis, Publiekscentrum Water

Hoek van Holland - Molens zijn bepalend voor het 'Hollandse landschap' en voor de Nederlandse identiteit. Het zijn unieke onderdelen van ons culturele erfgoed en worden internationaal gezien als Hollands beeldmerk bij uitstek. Van de 1.200 molens die Nederland tegenwoordig nog telt staan er zo'n 225 in Zuid-Holland, dat daarmee de grootste 'molenprovincie' van het land kan worden genoemd. De tentoonstelling Molens in Zuid-Holland is in opdracht van provincie Zuid-Holland gemaakt ter gelegenheid van het Jaar van de Molens 2007. De tentoonstelling is tussen 27 juni en 25 juli te zien in het Keringhuis, Publiekscentrum Water (naast de Maeslantkering).

Zuid-Hollandse molens op 16 panelen
In de tentoonstelling wordt op zestien panelen een veelzijdig beeld van de Zuid-Hollandse molens geschetst. Op de panelen staat onder meer de geschiedenis, de verschillende typen, functies en werking van de molens. Daarbij wordt duidelijk welke belangrijke rol deze op gratis 'windenergie' draaiende 'machines' in de vroege Hollandse welvaart speelden. Molens maalden niet alleen het graan tot meel en het water uit onze polders, maar maakten het ook mogelijk dat hier gemakkelijker houten schepen konden worden gebouwd. Een direct gevolg daarvan was dat de Republiek der Verenigde Nederlanden over een grote oorlogs-, vissers- en handelsvloot kon gaan beschikken en dat overzeese handel met verre landen als China mogelijk werd. Moderne elektriciteitopwekkende windmolens maken duidelijk dat het principe van molens ons tot op de dag van vandaag inspireert.

Bijzondere molencomplexen
Uiteraard wordt ook ingegaan op het leven in en om de molens en wordt aandacht geschonken aan enkele bijzondere Zuid-Hollandse molencomplexen. Het bekendst zijn hier wellicht de negentien poldermolens bij Kinderdijk, dat enkele jaren geleden door de UNESCO tot Werelderfgoed is verklaard en waar jaarlijks honderdduizenden toeristen op af komen. Ook spreken de vijf grote Schiedamse Brandermolens (vroeger stonden er twintig) waarin graan voor de plaatselijke jeneverindustrie werd gemalen altijd sterk tot de verbeelding, evenals de fraaie Molendriegang Leidschendam.

Zorg voor behoud en onderhoud
Daarnaast wordt in beeld gebracht wat er zoal voor nodig is om het Zuid-Hollandse molenbezit in stand te houden. Om te voorkomen dat er nog meer verdwijnen en de resterende molens niet alleen bouwkundig goed worden onderhouden, maar ook voldoende ruimte hebben om vrij in de wind te kunnen draaien, spannen velen zich in. Alleen al in Zuid-Holland zorgen vijfenveertig organisaties er voor dat molens onderhouden worden, dat zij draaien en malen en zoveel mogelijk voor het publiek toegankelijk zijn. Het provinciaal bestuur van Zuid-Holland koestert 'zijn' molens en ondersteunt ze zowel financieel als door middel van deskundige begeleiding bij onderhoud en restauraties. De tentoonstelling maakt duidelijk dat alle zeilen moeten worden bijgezet om het Zuid-Hollandse molenbezit in goede conditie te houden en dat dit een zaak van ons allemaal is.

Praktische informatie
De expositie wordt beschikbaar gesteld door het Erfgoedhuis Zuid-Holland en is te bezichtigen van donderdag 28 juni t/m 25 juli 2007 in Het Keringhuis (bij de Maeslantkering) Adres: Nieuw Oranjekanaal 139, Hoek van Holland. De openingstijden van het Keringhuis zijn ma t/m vr 10.00-16.00 uur en za, zo en feestdagen van 11.00-17.00 uur. De toegang tot het Keringhuis en tot de expositie is gratis.

Over het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland, is een leuk en leerzaam informatiecentrum waar je meer te weten kunt komen over water(beheer) en over de Maeslantkering. In het Keringhuis, Publiekscentrum Water, participeren Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland. De toegang tot het informatiecentrum is gratis en het Keringhuis is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, op zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Er worden ook rondleidingen georganiseerd, reserveren voor deze rondleidingen wordt aanbevolen, dit kan telefonisch (0174-511222) of per e-mail (info@keringhuis.nl). Het Keringhuis is het hele jaar door geopend, behalve op 25 en 31 december en op 1 januari. In het Keringhuis is een restaurant aanwezig. Het Keringhuis en het terrein eromheen zijn voor mindervaliden toegankelijk. In de filmzalen is ringleiding aanwezig.

Adres:
Nieuw Oranjekanaal 139
3151 XL Hoek van Holland
telefoon: 0174 - 511 222
email: keringhuis@podium.nl
internet: www.keringhuis.nl


---



Ingezonden persbericht