Socialistische Partij

Maak einde aan kwaliteitsdaling: stop toename onbevoegde leraren

26-06-2007 * Het aantal onbevoegde leerkrachten moet fors worden teruggedrongen. Dat eist SP-onderwijswoordvoerder Jasper van Dijk morgen in de Tweede Kamer van minister Plasterk. De SP wil dat er een eind komt aan het door de onderwijsinspectie geconstateerde kwaliteitsdaling van het onderwijspeil.

Leraren mogen tegenwoordig zonder bevoegdheid voor de klas staan, indien de school dat goedkeurt. Daardoor heeft nog slechts één op de vier scholen in het voortgezet onderwijs uitsluitend bevoegde leraren. Driekwart van de scholen werkt dus met onbevoegde leraren, wat volgens Van Dijk funest is voor de kwaliteit van het onderwijs: "Het is niet gek dat mensen klagen over het gebrek aan vakkennis en het lage reken- en taalniveau, als leraren onbevoegd voor de klas mogen staan. Leraren moeten een volwaardige bevoegdheid hebben als ze voor de klas worden gezet, daar hebben de kinderen recht op."

Het accepteren van steeds meer onbevoegde leraren leidt tot uitholling van het leraarberoep. Steeds minder hoger opgeleiden kiezen ervoor om voor de klas te staan. Aan de ene kant omdat er in de klas steeds lagere onderwijsfuncties worden gecreëerd en aan de andere kant omdat hogere functies vooral managementfuncties zijn. Door de vrijheid van schoolbesturen worden leraren steeds lager ingeschaald. Het salaris voor leraren loopt gemiddeld tien procent achter op de marktsector. Van Dijk: "Minder waardering leidt tot minder kwaliteit, dat is een vicieuze cirkel. Het imago en de status van het leraarberoep wordt van alle kanten aangetast. Die trend kan alleen gekeerd worden met forse investeringen en meer aandacht voor de vakkennis van leraren."