Ingezonden persbericht
Zoetermeer, 26 juni 2007
TLN konvooi in actie tegen transportcriminaliteit
Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft met een konvooi van meer dan 20 vrachtauto's op een parkeerterrein in Hazeldonk actie gevoerd voor extra maatregelen op het gebied van transportcriminaliteit om chauffeurs beter te beschermen. Onder begeleiding van een kolonne van 5 vrachtauto's is Ron van 't Schip, algemeen directeur van TLN, met een petitie naar Brussel getogen om op de trappen van het Europees Parlement een verklaring aan te bieden aan vertegenwoordigers van de Europese instellingen. CDA-Europarlementariƫr Corien Wortmann-Kool heeft de petitie zojuist in ontvangst genomen. Corien Wortmann-Kool: 'Voor het Europees Parlement is de veiligheid van truckbestuurders al lange tijd prioriteit. Daarom ben ik ook erg blij met de actie van TLN om dit probleem breder onder de aandacht te brengen. '
De verklaring benadrukt dat transportcriminaliteit samengaat met meer geweld tegen chauffeurs. Deze verontrustende ontwikkeling benadrukt het belang van samenwerking tussen de verschillende lidstaten op het gebied van transportcriminaliteit, voldoende en veilige parkeerplaatsen en het gebruik binnen Europa van een erkende kaart (in jargon: de Vulnerable Load Card). Chauffeurs kunnen de kaart onderweg tonen wanneer zij twijfelen over een aanhouding. Bovendien pleit TLN ervoor dat opsporingsinstanties beter samenwerken en het bestrijden van criminaliteit beter afstemmen.
De aanleiding voor de TLN-actie is onder meer de zeer brute overval op een chauffeur vorige week door nepagenten in Frankrijk. Van 't Schip: 'Dit is de druppel die de emmer deed overlopen. Het persoonlijk leed en de dreiging die hiermee gemoeid gaan, zijn voor chauffeurs immens. Bovendien wordt het vertrouwen in de integriteit van transportsystemen door dergelijke georganiseerde criminaliteit in het hart geraakt. De economische schade van transportcriminaliteit is groot.' Recente NEA-cijfers leverden een nieuw aspect in het gemeenschappelijk vervoersbeleid door voor het eerst de Europese omvang van het probleem op een schadebedrag van meer dan 8 miljard euro schade per jaar.
Bijlage: petitie en beeldmateriaal
Voor nadere informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie, Rick Ohm, M 06 51808418