OPG Groep N.V.

PERSBERICHT
Apeldoorn, 26 juni 2007

8 miljoen voor innovatie in de zorg

Achmea, ABN AMRO en OPG Groep starten Health Innovation Fund

Achmea, ABN AMRO en OPG Groep zetten een nieuw venture capital fonds op, gericht op innovatie in de zorgsector. Het fonds zal de komende jaren 8 miljoen investeren in 10 tot 12 startende ondernemingen.

Focus op innovatie in de zorg
Het Health Innovation Fund investeert in nieuwe medische technologieën en behandelmethoden, gericht op preventie, zorg en welzijn. Volgens de partijen is innovatie niet alleen een voorwaarde om zorg betaalbaar te houden, maar ook om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Als belangrijke stakeholders in de sector willen zij dit proces versnellen. Daarom stellen zij nu zelf risicodragend kapitaal beschikbaar.

Organisatie
Het Health Innovation Fund wordt beheerd door Residex. Residex is een participatiemaatschappij met specifieke focus op de gezondheidszorg. Het fonds wordt ondersteund vanuit het TechnoPartner programma van het ministerie van Economische Zaken. In juni 2007 selecteerde TechnoPartner het fonds voor de regeling door middel van een aanbesteding.

Erwin van Leussen, Innovatiemanager Achmea Zorg en commissaris van het fonds: "Als grote speler in de zorgmarkt is het van belang om in contact te blijven met innovaties, die vaak bij kleine ondernemingen beginnen. Het Health Innovation Fund zorgt ervoor dat wij deze innovaties niet uit het oog verliezen en toe kunnen passen voor betere zorg voor onze klanten."

Miriam Dragstra, directeur Healthcare & Public Sector Nederland bij ABN AMRO en commissaris van het fonds: "ABN AMRO heeft kennis van zowel de private als de publieke markt. Door deze met elkaar te verbinden kunnen we zowel de zorgsector als de technologische ondernemingen een stap verder helpen. Het Health Innovation Fund is voor ons naast een financiële, dan ook vooral een strategische investering."

Marcel van den Broek, lid van de groepsdirectie van OPG Groep en commissaris van het fonds: "OPG streeft naar leiderschap in innovatie, bijvoorbeeld door het introduceren van nieuwe service- en distributieconcepten. Het Health Innovation Fund is voor ons een goed instrument om betrokken te blijven bij de nieuwste ontwikkelingen in de medische sector en zo onze strategische doelstellingen te realiseren."

Achmea is de grootste verzekeringsgroep in de Nederlandse markt, met merken zoals Centraal Beheer Achmea, Interpolis, Zilveren Kruis Achmea, FBTO en Avéro Achmea. Gemeenschappelijke ambitie van deze verzekeraars is het ontzorgen van klanten. Achmea is een dochtermaatschappij van Eureko (22.000 medewerkers). De omzet van Eureko over 2006 bedroeg 14,3 miljard euro.

ABN AMRO is een vooraanstaande, internationaal opererende bank. Onze klanten profiteren het meest van de relatiegerichte marktbenadering via verschillende Business Units. Doordat wij concernbreed klantgericht te werk gaan, kunnen wij waarde creëren voor een breed spectrum van klanten. In het particuliere segment varieert ons klantenbestand van standaard retail tot private banking (vermogende particulieren) en in het zakelijke segment van een groot aantal kleine bedrijven tot een kleiner aantal grote multinationale ondernemingen. Wij bieden lokaal maatwerk, ondersteund door beschikbare kennis, ervaring en producten van de bank wereldwijd.

OPG Groep is een retail- en distributieonderneming voor geneesmiddelen en medische middelen. De consument staat centraal: de klant vraagt en OPG levert, via welk kanaal dan ook.
OPG is marktleider op de Nederlandse markt en daarnaast ook actief in Polen, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Hongarije en Zwitserland. OPG heeft circa 6.800 medewerkers in dienst en is sinds 1992 genoteerd aan Euronext Amsterdam.


Noot voor de redactie ­