Gemeente Someren


Zuid-Willemsvaart bij Sluis 10 en 12 weer open 19-06-2007


Zuid-Willemsvaart bij Sluis 10 en 12 weer open

Vanaf woensdag 20 juni is de Zuid-Willemsvaart tussen Sluis 10 (Asten) en Sluis 13 (Nederweert) weer open voor al het scheepvaartverkeer. Het kanaal is 11 weken gestremd geweest om de nieuwe sluizen 10 en 12 te bouwen. De sluizen zijn langer en smaller waardoor het schutten sneller verloopt. Ze zijn geschikt voor klasse III schepen. Er worden nog enkele dagen testen uitgevoerd waardoor enig oponthoud kan ontstaan. Daarnaast wordt het sluisterrein verder ingericht. In het najaar 2007 is het project afgerond.

foto van schepen bij de sluis

Tijdens de stremming zijn de oude sluizen gesloopt, zijn de nieuwe sluisvloeren gebouwd en de sluisdeuren ingehangen. In 2006 zijn voorbereidende werkzaamheden verricht die de doorvaart voor de scheepvaart niet belemmerde. Zo zijn er damwanden geslagen, de sluishoofden gebouwd, het spuiriool gegraven en betonnen buizen geplaatst.. In het najaar van 2007 is het project afgerond.

Sneller
De bestaande sluizen waren erg verouderd en vervanging was de enige optie. De sluizen zijn langer en smaller gemaakt, van 50 meter naar 82 meter lang en van 22 meter naar 9,60 meter breed. De maximale diepgang is 1,90 meter. Door de aangepaste afmetingen gaat er minder water verloren bij het schutten en kan er sneller worden geschut. Er kan 1 beroepsschip samen met twee recreatievaarders tegelijk in de sluiskolk. Naar verwachting worden de sluizen vanaf begin 2008 aangesloten op de bediencentrale in Helmond. Op het sluisterrein blijft de mogelijkheid bestaan voor lokale bediening in geval van storingen of calamiteiten.

Visie
De vervanging van de sluizen is een onderdeel van een groot aantal infrastructurele aanpassingen aan de Brabantse kanalen. Twee jaar geleden werden sluizen 11 en 13 al vervangen, in 2008 worden de sluizen 4 en 5 in Veghel en sluis 6 in Beek en Donk nieuw gebouwd en in 2010 start de omlegging van de Zuid-Willemsvaart om s Hertogenbosch. Deze aanpassingen komen voort uit de regionale visie Bereikbaarheid Zuid-Oost Brabant over water.