Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 203
Datum: 26 juni 2007

Beheerrapportage Grondwater

Het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân heeft de Beheerrapportage Grondwater 2005-2006 vastgesteld. De provincie is grondwaterbeheerder en legt hierover jaarlijks verantwoording af.

Over 2005-2006 kan worden geconcludeerd dat het aantal Koude Warmte Opslag systemen in onze provincie en de daarbij horende hoeveelheden onttrokken en geïnfiltreerd sterk toeneemt. De totale jaarlijkse onttrekking voor de industrie neemt net als in voorgaande jaren af. Toch zijn er een viertal locaties waar meer water voor de industrie onttrokken wordt dan vergund. De hoeveelheid grondwater die onttrokken is voor drinkwater bedraagt circa 80% van de totale hoeveelheid grondwater die jaarlijks onttrokken wordt in Fryslân (circa 59 miljoen m3/jaar). In 2005 en 2006 is er minder water onttrokken voor drinkwater dan in de jaren 2003 en 2004. Dit heeft vooral te maken met de relatief natte zomers in 2005 en 2006. Over een langere tijd bezien is er sprake van een geringe stijging van de totale jaarlijkse onttrekking voor drinkwater.

Bij grondwater wordt een onderscheid gemaakt tussen ondiep en diep. Uit diep grondwater wordt er onder andere drinkwater en proceswater voor industrie onttrokken. Het water uit het ondiepe deel is van belang voor landbouw en natuur. Vanwege de verschillende belangen is het noodzakelijk dat het grondwater op een zorgvuldige manier wordt beheerd. Daarom wordt een register bijgehouden waarin staat wie grondwater onttrekt en hoeveel, daarom wordt ook de grondwaterkwantiteit (grondwaterstanden) en de -waterkwaliteit gemeten.

De beheerrapportage Grondwater kunt u hier downloaden.


---- --