SARA


SARA wint twee hoofdprijzen in de lichtpadenwedstrijd

Op donderdag 21 juni zijn de vijf onderzoeksprojecten bekend gemaakt die de hoofdprijs hebben gewonnen van de lichtpadenwedstrijd 'Enlighten your Research'. Deze wedstrijd is georganiseerd door SURFnet in samenwerking met NWO.

Nederlandse wetenschappers was de vraag gesteld hoe zij een dedicated lichtpad zouden kunnen inzetten voor hun onderzoek. SURFnet heeft twintig reacties ontvangen, waarna in totaal 14 volledige voorstellen zijn ingediend.

In de voorstellen moest tot uitdrukking komen dat een lichtpad een duidelijke meerwaarde zou hebben voor het betreffende onderzoek in de zin dat het aantoonbaar tijd en/of geld bespaart, of dat het onderzoek mogelijk maakt dat zonder lichtpaden niet mogelijk zou zijn geweest.

De winnaars van de lichtpadenwedstrijd krijgen de beschikking over een lichtpad en 20.000 euro om het gebruik van het lichtpad goed in te bedden in hun onderzoek.

SARA participeert in twee winnende voorstellen. Het eerste voorstel gericht op Elektronenmicroscopie via lichtpaden is ingediend samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en de Technische Universiteit Eindhoven. Het tweede voorstel betrof de visualisatie van klimaatgegevens op afstand in hoge resolutie met pixelstreaming. Dit voorstel heeft SARA ingediend met prof. H. Dijkstra van het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU) van de Universiteit Utrecht.