European Union



CA/07/09

Luxembourg, 2007/06/26

Persbericht van de Europese Rekenkamer betreffende

Speciaal verslag nr. 2/2007 over de uitgaven van de instellingen voor gebouwen

Tot de belangrijkste administratieve uitgaven van de instellingen van de Europese Unie behoren die voor de aankoop en huur van gebouwen. In 2005 bedroeg de totale oppervlakte die de instellingen in Brussel, Luxemburg en Straatsburg bezetten circa 2 miljoen vierkante meter. De jaarlijkse kosten voor het gebruik van dit oppervlak werden geraamd op 345 miljoen euro.

Met de controle werd beoogd, antwoord te krijgen op drie vragen:
* waarborgt de planning dat er wordt voorzien in geschikte accommodatie?

* worden de financiering en de kosten economisch beheerd?
* maken de instellingen optimaal gebruik van interinstitutionele samenwerking, met inbegrip van gezamenlijke evaluatie van hun vastgoedbeleid?

De controle wees uit dat de EU-instellingen, hun politieke en budgettaire randvoorwaarden in aanmerking genomen, erin zijn geslaagd hun personeel adequaat te huisvesten en dat zij het beheer van de uitgaven voor gebouwen de afgelopen jaren hebben verbeterd. Het beheer van de instellingen vertoont op de onderzochte gebieden echter nog steeds een aantal tekortkomingen.

De Rekenkamer signaleerde dat de instellingen er door politieke en praktische randvoorwaarden moeite mee hadden, een langetermijnbeleid en -planning vast te stellen. De moeilijkheden in verband met langetermijnplanning verklaren waarom definitieve huisvesting laat wordt geregeld en er dikwijls tussentijdse regelingen en dure kortetermijnoplossingen nodig zijn. De Rekenkamer meent dat de langetermijnplanning voor verbetering vatbaar is.

De instellingen hebben de voorkeur gegeven aan koop boven huur van gebouwen, maar zij hebben hun plannen niet gecoördineerd of consistent gevolgd. Ondanks eerdere aanbevelingen van de Rekenkamer hebben zij gebouwen op lange termijn gehuurd zonder koopoptie, hetgeen latere aankoop duurder maakt.

De instellingen zijn bijna al hun gebouwen in de Europese wijk te Brussel blijven concentreren. Concentratie levert schaalvoordelen (onder meer voor diensten, communicatie en onderhoud) op, maar heeft bijgedragen tot een prijsstijging, doordat in deze wijk de vraag naar gebouwen is gestegen en bovendien de beschikbare accommodatie is afgenomen.

De door de Rekenkamer verrichte beoordeling van het financierings- en kostenbeheer van de instellingen wees uit dat door het uitgebreide gebruik van de procedure van gunning via onderhandelingen - in plaats van openbare inschrijving - voor de aanleg van, en werkzaamheden aan hun gebouwen, niet werd gewaarborgd dat de beste prijzen werden verkregen.

Vanwege beperkingen in de wetgeving, die het de instellingen verbiedt leningen aan te gaan, hebben zij ter financiering van vastgoedaankopen verschillende alternatieve methoden gebruikt. Deze waren duurder en minder doorzichtig dan rechtstreeks lenen.

Met uitzondering van een aantal specifieke gevallen is de interinstitutionele samenwerking weinig doeltreffend geweest. Het potentiële voordeel dat de oprichting van de bureaus voor infrastructuur en logistiek meebracht, bleek beperkt te zijn. De instellingen hebben hun vastgoedbeleid gezamenlijk noch afzonderlijk beoordeeld.

Op basis van haar controle beveelt de Rekenkamer de instellingen met betrekking tot het vastgoedbeleid aan, tot een gezamenlijk vastgoedbeleid te komen, de interinstitutionele samenwerking te verbeteren, met inbegrip van beter gecoördineerde planning, de concentratie van kantoren in specifieke wijken opnieuw te beoordelen, zo breed mogelijk gebruik te maken van aanbestedingen en het functioneren van de bureaus voor infrastructuur en logistiek te verbeteren.

Speciaal verslag nr. 2/2007: http://www.eca.europa.eu/audit_reports/special_reports/docs/2007/rs02_ 07nl.pdf

Europese Rekenkamer, Dienst Externe betrekkingen 12, rue Alcide De Gasperi, L-1615 Luxemburg Tel.: (+352) 4398 45410 - fax: (+352) 4398 46430 - e-mail: euraud@eca.europa.eu

---

Dit persbericht wil slechts een samenvatting geven. Het door de Rekenkamer vastgestelde speciaal verslag is beschikbaar op haar internetsite (http://www.eca.europa.eu) en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie, serie C, verschijnen.