Gemeente Rotterdam

Nr. 122
26 juni 2007

Al 38.000 aanvragen gratis OV voor 65+'ers

Ruim 38.000 Rotterdamse 65+'ers hebben inmiddels het proefabonnement aangevraagd waarmee ze vanaf 1 juli vier maanden gratis kunnen reizen in metro, tram en bus van de RET. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat en wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) geven op vrijdag 29 juni om 08.30 uur op het Stadhuis het officiële startschot voor de proef.

Met de proef willen de gemeente Rotterdam en het ministerie onderzoeken in hoeverre gratis openbaar vervoer ertoe leidt dat ouderen er vaker op uit trekken en meer gebruik maken van openbaar vervoer. Ook is de proef bedoeld om het gebruik van openbaar vervoer onder ouderen te stimuleren en het gebruik van de OV-chipkaart door ouderen te bevorderen. Behalve de Rotterdamse proef steunt het ministerie nog drie proeven met gratis openbaar vervoer voor ouderen in Nederland.

Voorwaarden
In de uitvoering van de proef werkt de gemeente nauw samen met de RET. Het gratis abonnement is alleen geldig in de trams, metro's en bussen van de RET, met uitzondering van RandstadRail, het Nachtnet en de Bobbus. Gratis reizen is alleen mogelijk na 9.00 uur 's ochtends. Om het reizen zo veel mogelijk te stimuleren, worden de deelnemers actief gewezen op activiteiten en bezienswaardigheden in de stad. De proef richt zich op alle Rotterdamse burgers van 65 jaar en ouder. Op dit moment zijn dat er ruim 88.000. Half mei hebben zij allen een informatiepakket over de proef met aanvraagformulier ontvangen.

Vier maanden reizen
65+-ers kunnen gratis reizen gedurende een periode van vier aaneengesloten maanden. Die periode gaat in op het moment dat de 65+'er voor de eerste keer gebruik maakt van zijn gratis proefabonnement. Om de volledige vier maanden gratis te kunnen reizen, moet hij de kaart uiterlijk 31 augustus gaan gebruiken. De proef stopt immers op 31 december 2007.

Om de uitkomsten van de proef helder in beeld te krijgen, kent de proefperiode een aantal toetsmomenten. Zo wordt bij aanvang van de proef aan alle 65+'ers gevraagd een enquête in te vullen. Tussentijds worden diverse metingen verricht en na afloop volgt een uitgebreide eindevaluatie. De uitkomsten daarvan worden in het voorjaar van 2008 verwacht.

noot voor de redactie/